Fortsatt mørke utsikter for britisk økonomi

Storbritannia vil slite med lav vekst og gjennomsnittsbriten stå under økonomisk press i minst to år til, spår sentralbanken Bank of England.

Det betyr at en svekket økonomi vil prege valgkampen i 2015, skriver The Guardian.

Bank of England la onsdag fram en prognose som viser at lønns- og prisveksten vil ligge over sentralbankens målsetting på 2 prosent per år fram til utgangen av 2015, om ikke lengre. Før den tid skal britene holde parlamentsvalg.

– En ny oppgangstid er i sikte, sier sentralbanksjef Mervyn King. Men han advarer samtidig om at det er mange snublesteiner på den økonomiske veien framover, og tilføyer at det er grenser for hva Bank of England kan gjøre for å stimulere til ny vekst.

Offisiell statistikk viser at lave lønninger og høy inflasjon i flere år har rammet britiske husholdninger hardt. Etter 30 år med sterk vekst har husholdningenes realinntekt nå falt tilbake til 2003-nivå, het det på The Guardians nettsider onsdag.

Veksten i reallønnene kulminerte i 2009, og siden da er lønnstilleggene blitt spist opp av inflasjonen. Den økonomiske utviklingen som helhet er treg, og i de tre siste månedene av 2012 skrumpet Storbritannias økonomi ifølge BBC inn med 0,3 prosent. (©NTB)