Stenger ute norske arkitekter

Stavanger kommune får knallhard kritikk for valget av en dansk arkitekt til å prosjektere et selvbyggerfelt på Tastarustå i Stavanger.

– Dersom kommunen velger å gå videre med denne anskaffelsen vil Arkitektbedriftene i Norge forfølge saken. I første omgang betyr det sannsynligvis en klage til Kofa , klageorganet for offentlige anskaffelser. Vi mener det er nok av kompetanse i distriktet til å utføre det aktuelle oppdraget. Men Stavanger kommune prøver å omgå regelverket ved å engasjere en dansk arkitekt direkte. Det reagerer vi på sier Helge Bjørnevik, lede for Arkitektbedriftenes lokallag i Rogaland til Stavanger Aftenblad.

Han er dypt uenig i at tjenesten bare kan leveres av en bestemt leverandør.

– Vi motsier ikke at den danske arkitekten har den kompetanse dere ønsker, men det at han er den dere ”kjenner med høyest kompetanse på slike prosjekter” betyr ikke at han er den eneste som innehar denne kompetanse og legitimerer heller ikke at oppdraget ikke konkurranseutsettes på vanlig måte”, heter det i brevet Arkitektbedriftenes lokallag i Rogaland har skrevet til kommunen.

Etter at selvbyggerfeltet på Tastarustå i fjor ble veid og funnet for dyrt for målgruppen, er målsettingen nå å prosjektere flere leiligheter (fra 85 til 150 boliger) og presse prisen slik at inngangsbilletten blir billigere for selvbyggerne. Bakgrunnen for at kommunen har valgt å gå direkte til ONV er at firmaet har gjennomført mange vellykkede prosjekter med billige boliger, blant annet modulbygg, skriver Stavanger Aftenblad.

Prosjektleder Rasmus Flesjå sier at kommunen i løpet av neste uke vil vurdere om prosessen skal gå videre eller om klagen fra arkitektene skal tas til følge.