Fukt sjeldent et problem i flate tak

– Fukt i flate tak skyldes som regel dårlig håndverk. Hvis alle taktekkere hadde fulgt spillereglene, hadde det ikke oppstått problemer, sier Olav Haugerud i Protan.

Haugerud har langt fartstid i takbransjen og er oppgitt over avisoppslag den siste tiden, som peker på at fuktskader gir sterkere utslag i luftede, flate tak.

– Dette er svært lite representativt, og handler om mangelfull prosjektering. Det finnes klare anbefalinger (Byggforskserien) om hvordan man skal prosjektere og tekke tak. Hvis aktørene hadde holdt seg til spillereglene, hadde det ikke skjedd, understreker han og viser til en undersøkelse fra SINTEF Byggforsk som bekrefter at fukt sjeldent er et problem i flate tak som er bygd riktig. Hans egen erfaring er den samme.

Skråtak mer kostbart
Haugerud er overingeniør i tak- og membranprodusenten Protan og formann i Takprodusentenes forskningsgruppe. Han etterlyser en debatt som er basert på kunnskap, ikke enkelttilfeller.

– Når flate tak trekkes frem som et problem, tyder det på at noen eksempler blir til en regel. Det stemmer ikke. For eksempel utgjør skråtak høyere byggekostnader og også høyere drifts- og vedlikeholdskostnader enn et flatt tak. Et bygg med flatt tak utført etter dagens byggeforskrifter krever ikke vedlikehold vinterstid, mens et skråtak kan være forbundet med både store driftskostnader og høy risiko vinterstid, det har byggeiere i byen erfart. Vi har sett eksempler på skader som er forårsaket av snøskred og istapper som faller. Dessuten er skråtak langt mer kostbart å rehabilitere enn flate tak. Det må inn i regnestykket, understreker han.

Klima der du bor
Haugerud ønsker å ta livet av noen myter og er opptatt av å spre kunnskap.

– Når folk skal bytte eller tekke om taket, er det viktig at de får korrekt informasjon, sier han og råder folk til å snakke med fagfolk som kan taktekking og som vet hva taket utsettes for i området der huset eller næringsbygget ligger.

– Vær og klima varierer rundt om i landet, fra vindfulle kyststrøk til forurensning i byene. I Norge kan temperaturen på tak variere med mer enn 100 grader, og takene utsettes for stekende sol i tillegg til fukt, frost og snø. En løsning som er riktig ett sted, passer kanskje ikke et annet sted. Still krav og velg en leverandør som kan faget, da kan du spare penger og frustrasjon. En seriøs leverandør skal kunne dokumentere at produktene har Sintef Godkjenning og tilfredsstiller brannkravene på ditt tak. Dessuten bør du be om en «Sikker jobbanalyse». Husk at du som byggherre/tiltakshaver også har et ansvar for sikkerhet når ditt bygg skal rehabiliteres, sier han.

Inviterer til seminar om rehabilitering
Protan skal nå invitere til seminar om rehabilitering av flate tak – fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Seminaret skal ta for seg ulike tema som når taket bør tekkes om, informasjon om etterisolering, ENØK-tilskudd, byggeforskrifter, søknadsplikt, brannfeller, takterrasse, gode miljøvalg og hvordan unngå kondensproblemer.