4 av 10 vinduer hadde feil verdier

Nesten halvparten av de kontrollerte vinduene hadde feil verdi, og én av tre byggevarer manglet tilstrekkelig dokumentasjon. Nå varsler Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) enda sterkere tilsynsinnsats i byggevaremarkedet.

I fjor gjennomførte DiBK én nasjonal tilsynskampanje på vinduer, samt én felles europeisk kampanje på EPS-isolasjonsplater i samarbeid med ti andre land. Resultatene av de uanmeldte kontrollene viser at flere byggevareprodusenter og -importører kommer til kort på både dokumentasjon og kvalitet.

Byggevarekontrollene viste at så mange som en tredjedel av varene til de norske aktørene i begge kampanjene manglet samsvarserklæring for sine produkter. Det var noe svakere enn snittet for de øvrige europeiske landene.

– Vi har visst at dokumentasjon kan være et problemområde. Resultatene fra kontrollene viser at et proaktivt tilsyn er den riktige veien å gå for å avdekke og ikke minst få gjort noemed manglene, mener fungerende avdelingsdirektør Mathieu Veulemans i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Bom for fire av ti
Men det er ikke bare dokumentasjonen som er mangelfull. Verditester av både EPS-platene og vinduene, viste at produktenes egenskaper ikke stemte overens med de opplyste verdiene til byggevarene.
Testresultatene for vinduer var mest nedslående. Fire av ti aktører som enten produserer vinduene selv eller importerer fra utlandet, hadde bommet på verdiene for enten luft- eller vanntetthet. De fleste lå en klasse under det som var opplyst. Testene er utført i samarbeid med Det danske teknologiske institutt.

– Det er ingenting som tyder på at dette er gjort bevisst, men resultatene viser at både produsenter og importører må ha gode kontrollrutiner i produksjonen for å sikre seg mot feil og mangler på varene de omsetter, sier Veulemans.

Alle de testede produsentene og importørene fikk kontrollert en av sine modeller hver, noen i tre, andre i aluminium eller PVC. Alle vinduene hadde en størrelse på 1,2 meter x 1,2 meter.
Når det gjelder EPS fant DiBK at resultatene i ett av de ti produktene ikke stemte overens med det som var oppgitt fra produsent eller importør.

Fortsetter å trappeopp innsatsen
Det kommende årene skal tilsynsaktiviteten trappes ytterligere opp. I 2013 skal de gjennomføre seks kampanjer der DiBK skal se nærmere på gipsplater, sandwichelementer, vedfyrte ovner, våtromsplater, sementbaserte blokkprodukter og innblåst isolasjon. Tre av de seks tilsynskampanjene skal ut på anbud og håndteres av eksterne krefter.

– I tillegg vil vi følge opp bekymringsmeldingene som tikker inn fra byggenæringen i tråd med våre interne rutiner, sier Mathieu Veulemans.