Disse kjemper om Årets Bygg og Anlegg 2012

For første gang er fire ferdigstilte byggprosjekter nominert i klassen Årets Bygg 2012. Tre anleggsprosjekter konkurrerer om prisen Årets Anlegg 2012.

Avgjørelsen offentliggjøres under den årvisse Byggegallaen som arrangeres 6. mars i forbindelse med Byggedagene 2013 på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo.

Fire prosjekter nominert til Årets Bygg 2012
De nominerte byggene er:

*Astrup Fearnley Museet i Oslo

*Boligprosjektet Bondistranda, byggetrinn 1, i Asker

*Høgskule-bygget i Sogndal

*Kontor og flerfunksjonsbygget Papirbredden II, i Drammen.

– Vi startet med 150 prosjekter og endte opp med fire gode kandidater, sier juryleder Gustav Pillgram Larsen.

Tre veiprosjekter nominert i klassen Årets Anlegg 2012
I kategorien ferdigstilte anleggsprosjekter, ble følgende tre prosjekter nominert:

*E-18 Sky-Langangen, Vestfold/Telemark

*Kvivsvegen, E39 Geitvika-Grodås

*Turistvegprosjektet Trollstigplatået i Rauma, Møre og Romsdal.

- Prosjektene er alle utført på en forbilledlig måte og er hver for seg gode eksempler på fine anleggsprosjekter, sier Pillgram Larsen. Statens vegvesen er byggherre for alle de tre nominerte i anleggsklassen.

Helhetlig vurdering
Juryen har flere kriterier å ivareta i sine vurderinger av prosjektene.

- Dette er ingen pris for arkitektur, men et ønske om å fremheve helheten, dvs hvordan prosjektet er planlagt og gjennomført fra a til å, understreker Gustav Pillgram Larsen. Juryen legger bl.a vekt på at prosjektet har en dokumentert fremragende gjennomføring når det gjelder HMS, fremdrift, kvalitet og produktivitet, seriøsitet, samarbeid i byggeprosessen, forholdet til offentlige myndigheter/etater og universell utforming. Det fokuseres også på
miljø-/energiløsninger, lokalisering og effektiv arealutnyttelse.

- Vi er også opptatt av at prosjektene fremstår som forbildeprosjekter – eksempeler på god byggskikk og arkitektur, sier Pillgram Larsen.

- Hvis en skal si dette litt høytidelig så sier juryen at ”prosjektet ”tjener sin hensikt” i hele livsløpet og har en fornøyd
byggherre og fornøyde brukere”. Det kriteriet har vi i alle de nominerte prosjektene, sier Gustav Pillgram Larsen.

Juryen består av Gustav Pillgram Larsen, arkitekt Henriette Salvesen, direktør, Bjørn Erik Selnes, Statens vegvesen, adm. direktør Jon Sandnes, EBA/BNL, daglig leder Sverre Tiltnes, Norwegian Green Building Council, avdelingsdirektør Inger Margrete Skogseid, i byggkvalitetsseksjonen Kommunal og Regional departmentet og sjefredaktør Per Helge Pedersen i Byggeindustrien.

Kommunikasjonsrådgiver Leo Nygænen er prosjektleder for konkurransen.