Fagdag om varige konstruksjoner

Det blir flere viktige arrangement for alle som er opptatt av bruer, tunneler og fjellsprengning denne våren. Allerede tirsdag den 12.februar samler Statens vegvesen til fagdag om varige konstruksjoner på Aker Brygge i Oslo. Mer enn 120 personer fra hele anleggsnæringen er til stede.

Forfallet på vegnettet har økt de senere årene, og dette gjelder spesielt bruer og tunneler. Antall bruer med skader og behov for reparasjoner har økt de siste ti årene, og mange tunneler har blant annet et behov for utskifting av tekniske installasjoner. Forfallet på disse konstruksjonene kan, om det får fortsette å utvikle seg, gi ulemper for næringsliv og privatpersoner.

Både Nasjonal transportplan (NTP) 2010-2019 og Statens vegvesens Handlingsprogram 2010-2013 beskriver tiltak for «å ta igjen forfallet» på vegnettet, og deriblant også på konstruksjoner som bruer og tunneler.

Etatsprogrammet Varige konstruksjoner 2012-2015 har som formål å bidra til mer forutsigbarhet i drift- og vedlike­holdsfasen for bruer og tunneler, og på den måten være med på å snu forfallet til kvalitet. Dette formålet skal realiseres ved å jobbe for økt kunnskap om miljøpåkjenninger og nedbrytningsmekanismer og gi konkrete forslag til valg av materialer og løsninger, samt få dette inn i regelverket til Statens vegvesen.

www.vegvesen.no/varigekonstruksjoner

Prosjekter i programmet er:

Prosjekt 1: Tilstandsutvikling bruer vil gi økt kunnskap om tilstand og nedbrytningsmekanismer for bruer av betong, stål og tre. Dette vil gi grunnlag for bedre levetidsvurderinger og reparasjonsmetoder.

Prosjekt 2: Tilstandsutvikling tunneler vil skaffe kunnskap om den tekniske tilstanden på tunnelers konstruksjon og utrustning og øke kunnskapen om nedbrytningsmekanismer.

Prosjekt 3: Fremtidens bruer vil bidra til at fremtidens bruer bygges med materialer og løsninger bedre tilpasset miljøbetingelsene, og til at drift og vedlikehold blir mer forutsigbart.

Prosjekt 4: Fremtidens tunneler vil bidra til at installasjoner i fremtidige tunneler oppnår tiltenkt levetid med reduserte og mer forutsigbare drift- og vedlikeholdskostnader.

Møteleder: Kjersti K. Dunham, Statens vegvesen

Flere Tekna-arrangement

Fra Siri Engen i Tekna har vi fått en oversikt over kommende arrangement rettet mot anleggsmiljøet.

Hun minner om to arrangement som avholdes i mars:

4. – 5. mars, Rica Airport Hotel Stavanger: ”Sprengningsarbeider – fra planlegging til utført”.

”Storefjellkurset” er i år flyttet – komiteen lyttet til deltakerne på fjorårets arrangement hvor spørreundersøkelsen ga et flertall for å prøve å kjøre kurset et annet sted og gjerne i nærheten av en flyplass.

Du finner program og påmeldingsskjema her: http://www.tekna.no/portal/page/portal/kurs/vis_arrangement?p_kp_id=33827

7. mars, Vegdirektoratet, Oslo; ”NBG Vårsleppet – Bergmekaniske utfordringer ved TBM-drift”

NBG Årsmøte og temamøte – med påfølgende tapas og god drikke.

Du finner program og påmeldingsinformasjon her:

http://www.tekna.no/portal/page/portal/fagmiljo/forsiden?

p_org=471004&p_o=10063&p_menu=468534&p_submenu=13125&p_kurs_kalender=1854304&p_type=TF

eller www.bergmekanikk.no

Hun minner også om Tunneldagene 2013 som vil bli avholdt 16. – 17. april på Quality Airport Hotel Gardermoen. Programmet starter med befaring til Fellesprosjektet. Programarbeidet nærmer seg slutten – du kan melde deg på allerede nå: http://www.tekna.no/portal/page/portal/kurs/vis_arrangement?p_kp_id=33845

NFF Temadag er fastlagt til 7. mai.

Last ned foredragene fra arrangementet her