LO-kompromiss om EØS

LO-sekretariatet ønsker at arbeidslivsdelen i EØS-avtalen blir stående.

EØS-opprøret fra det største LO-forbundet, Fagforbundet, ble dermed foreløpig slått ned av LO-ledelsen. På sekretariatsmøtet mandag ble det vedtatt en innstilling som freder EØS-avtalen og slår fast at arbeidslivsdelen fortsatt skal være en del av avtaleverket med EU. Det er LOs høyeste organ, LO-kongressen, som i mai skal ta endelig stilling til spørsmålet om hvilken mening LO skal ha i saken

Der er det ventet at EØS-striden på nytt vil komme til overflaten.

LO-strid

For LOs to største forbund står steilt mot hverandre. Fagforbundet har et landsstyrevedtak om å trekke arbeidslivsdelen ut av EØS-avtalen, med den begrunnelsen at avtalen blir brukt mot arbeidernes rettigheter. På motsatt side står det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet. Fellesforbundets leder, Arvid Bakke, kom i forrige uke med et kompromissforslag, som også LO-sjef Roar Flåthen støtter.

– Vi har kommet fram til formuleringer som styrker arbeidstakernes rettigheter, sier Flåthen til NTB.

I innstillingen fra sekretariatet, krever LO at EØS-relevante regler skal være i samsvar med FNs internasjonale arbeidstakerorganisasjonen, ILOs konvensjoner.

Innstillingen understreker også at norske myndigheter må gå imot begrensninger i streikeretten og det kollektive forhandlingssystemet, og at arbeidsrettslige regler fra EU må være minimumsregler, også på områder som gjelder helse, miljø og sikkerhet (HMS).

EU avviser

– Vi har jo Europas beste avtaleverk mot sosiale dumping, legger Flåthen til.

Han mener at trusselen mot rettighetene til norske arbeidstakere er større med en eventuell ny, borgerlig regjering, enn den er fra EU.

– Det er ikke vi som har problemer med vikarbyrådirektivet, det er det arbeidsgiverne som har. De vrir seg som ormer i NHO, som jo var ivrigst etter å innføre dette direktivet, sier Flåthen, og mener at hele debatten er snudd på hodet.

Hvis arbeidslivsdelen trekkes ut av EØS-avtalen har blant andre Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg ment at hele EØS-avtalen kan ryke.

I innstillingen fra LO-sekretariatet kreves det at EUs lovverk skal være underordnet det norske lovverket og ILO-konvensjonen. Det blir avvist av EU-kommisjonens leder for Vest-Europa-divisjonen, Gianluca Grippa. Han sier til abcnyheter.no at partene er enige om at EØS-avtalen skal være overordnet nasjonal lovgiving.