Eldre velger pensjon i stedet for arbeidsledighet

Stadig færre over 60 år melder seg arbeidsledige hos Nav. Nav forklarer utviklingen med at denne gruppen foretrekker å pensjonere seg fremfor å melde seg arbeidsledig.

Arbeidsledigheten har for første gang på ti år gått mest ned for personer over 60 år.

– Både det at man nå kan velge å ta ut pensjon fra man er 62 år og det faktum at de over 64 nå kun kan motta dagpenger i to år, har ført til at flere arbeidsledige eldre velger å ta ut pensjon, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

De siste ti årene har det blitt 140.000 flere i alderen 60-66 år. Antall helt ledige i denne gruppen har samtidig holdt seg stabilt.

– Noen vil kanskje foretrekke en status som pensjonist framfor en status som arbeidsledig, selv om det fører til at den årlige pensjonen blir lavere. Hvis man velger å ta ut pensjon framfor å melde seg ledig slipper man å dokumentere overfor Nav at man søker jobb og man slipper å sende meldekort hver 14. dag, sier Åsholt.

Han viser også til at stadig flere eldre velger å kombinere arbeid og pensjon.

– Våre funn viser at det er vel så vanlig for eldre å komme i jobb som for yngre arbeidsledige. Dette kan tyde på at arbeidsgivere ikke er så skeptiske til å ansette eldre arbeidstakere som man kanskje kan tro, sier Åsholt. (©NTB)