Oljefondet kjøper fem eiendommer i USA

Statens pensjonsfond utland har gjennom et partnerskap med TIAA-CREF kjøpt 49,9 prosent av fem kontorbygg i USA.

Kjøpet er fondets første investering i verdens største eiendomsmarked.

Eiendommene i New York City, Washington D.C. og Boston er verdsatt til 1,2 milliarder dollar, tilsvarende om lag 6,6 milliarder kroner. Selgeren er TIAA-CREF, som vil fortsette å eie 50,1 prosent av hver bygning og stå for driften av eiendommene på vegne av partnerskapet. Transaksjonen ble gjennomført 8. februar.

– Dette er fondets første eiendomsinvestering utenfor Europa og er i tråd med vår strategi om å bygge en global eiendomsportefølje av høy kvalitet, sier Karsten Kallevig, direktør for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet. – Vi er fornøyde med å ha inngått et samarbeid med en partner med TIAA-CREFs ekspertise, og ser frem til å jobbe sammen.

To av bygningene ligger i New York City, to i Washington D.C. og én i Boston. De fem eiendommene har totalt 172 450 kvadratmeter med utleieareal. Partnerskapet vil søke å investere i ytterligere kontorbygninger, hovedsakelig i de samme tre byene.

– Som verdens største eiendomsmarked vil USA være en viktig del av fondets langsiktige eiendomsportefølje, sier Kallevig. – I startfasen vil vi se etter investeringer i de største byene på østkysten.

Fondets første eiendomsinvesteringer ble gjennomført i 2011 gjennom kjøp av kontor- og butikklokaler i London og Paris. Fondet er fordelt med 60 prosent i aksjer, 35-40 prosent i rentepapirer og inntil 5 prosent i eiendom.

Eiendommene i Washington D.C. står for 37 prosent av de fem eiendommenes totale brutto utleieareal, og er lokalisert på 1101 Pennsylvania Avenue og 1300 I Street.

Eiendommen i Boston utgjør 33 prosent av brutto utleieareal, og er lokalisert på 33 Arch Street.

Eiendommene i New York City står for 30 prosent av brutto utleieareal, og er lokalisert på 470 Park Avenue South og 475 Fifth Avenue.