Iboende interesse for linjer

Tove Lauluten hadde en trygg og god karriere i byggenæringen, men bar på en drøm om å starte opp som fotograf. I 2010 hoppet hun i det, og tar nå bilder på profesjonell basis. Som oftest henter hun sine oppdrag og motiver fra næringen hun forlot.

– I mange tilfeller er min byggtekniske bakgrunn en stor fordel når jeg tar bilder for oppdragsgivere i byggenæringen. Jeg vet hva jeg skal se etter på en byggeplass, og kjenner til både folk, sjargong og fremdriften i en byggeprosess, sier Lauluten.

I byggenæringen var hun innom ulike stillinger og selskaper. Hun er utdannet tømrer, teknisk tegner og byggtekniker, og har jobbet mange år med arkitekter, ingeniører og eiendomsselskaper.

– Jeg hadde en drøm om å bli fotograf på heltid, og har ikke angret et sekund på at jeg tok steget, forteller Lauluten.

Det var først i voksen alder Lauluten for alvor begynte å dyrke interessen for fotografi. Det begynte da hun på slutten av 1990-tallet fikk sitt første kompakte digitalkamera. Senere eskalerte interessen, og hun gikk på en rekke kurs og workshops. I 2008 tok hun fotoutdanningen Bilder Nordic School of photgraphy.

– I 2010 sa jeg opp jobben og startet for meg selv, sier Lauluten. I 2011 vant hun Interfotos Debutantutstilling #16 på Bølgen&Moi. Mange fotografer et opptatt av å finne de riktige linjene. Slik er det også for Tove.

– Jeg har en iboende interesse for linjer, og liker å jakte på motiver som alltid inneholder linjer i en eller annen form, men også gjerne mennesker, påpeker hun.

Lauluten har tatt på seg oppdrag for en lang rekke både store og små firmaer.

– Ingen oppdrag er like. Det er mye spennende som kan skje på en byggeplass, sier hun.

Fotografen har fått mange gode skussmål fra oppdragsgivere i bransjen.

– Vi er alltid på jakt etter fotografer som tar annerledes arkitekturbilder. I tillegg har Tove en spesiell

sans for detaljer og tar bilder med spesielle utsnitt, sier Lisbeth Halseth, partner/sivilarkitekt MNAL i LPO arkitekter.

– Vi ble tipset om Tove og fant tonen umiddelbart. Vi ga henne et prøveprosjekt av Oslo Domkirke, og bildene ble veldig gode. Etter det har det blitt flere oppdrag, sier Merethe Pettersen, markedskoordinator i Opak as.

– Jeg har min egen stil, og er opptatt av å utvikle en god kjemi med oppdragsgiver. Så langt har det fungert veldig bra, legger Lauluten til.

Her er et utvalg av hennes bilder.