Olimb velger permisjonsvarsel framfor tap av omdømme

13 operatører i Olimb Rørfornying AS og tre medlemmer med stabsfunksjon i Olimb Group AS har fått permitteringsvarsel. Den direkte årsaken er manglende ordreinngang fra offentlig sektor.

Den alvorlige situasjonen for dette segmentet i Olimb Group får ingen innvirkning på driften i øvrige deler av konsernet.

- Ordretilgangen i privat sektor er meget god både på vann og avløp, og det er også en meget positiv utvikling for Olimb Offshore AS, Olimb Anlegg AS og i de nye geografiske markedene, opplyser administrerende direktør i Olimb Group, Carl Christian Sibbern.

Olimb Rørfornying AS har lagt inn anbud på en rekke store og noe mindre offentlige prosjekter den siste tiden, men markedslederen innen gravefri rørfornying i Norge har ikke klart å konkurrere på pris i flere større VA-prosjekter. Selskapet har også unnlatt å delta i konkurranse om offentlige oppdrag fordi utforming av selve anbudene, samt kravene til metode og produkter ikke har vært av en slik karakter at Olimb ønsket å delta i anbudskonkurransen ut fra kvalitetshensyn og risiko.

Pris, metoder og produkter
- En rekke ledningseiere, det vil i de fleste tilfellene si kommuner, ser kun på totalpris for et anlegg, uavhengig av metoder og produkter som er valgt. Vi kan redusere våre priser, men vi ønsker ikke å gå på akkord med kvaliteten som Olimb er kjent for. Vi har bygget merkevare i 55 år innen dette fagfeltet. Vi arbeider i en bransje der alle seriøse aktører er enig om at en offentlig avløpsledning skal holde i 100 år. Da må vi levere kvalitet i alle ledd, fra produksjon til utførelse, understreker Carl Christian Sibbern.

Olimb Group har flere markeder å ivareta og Sibbern er tydelig på at selskapet ikke vil levere billige løsninger som ikke er kvalitetssikret etter Olimbs egen standard.

Kvalitetsstempel
- Vi ønsker et sterkt kvalitetsstempel på et av våre viktigste kjerneområder, nemlig offentlig vann- og avløpssanering. Da må vi opprettholde kompetansen, utvikle den videre sammen med norske kommuner, konsulenter og bransjen for øvrig. Det er vårt felles ansvar å sørge for at norsk VA-standard er god nok til å holde også for neste generasjon, sier Carl Christian Sibbern.

Han understreker at Olimb alltid har ønsket gode og seriøse konkurrenter velkommen i markedet.

- NoDig markedet er blitt større, og flere aktører er på banen. Vi har som markedsleder vært med å holde et godt nivå i bransjen ved å kvalitetssikre leveransene internt. På den måten har vi satt vårt stempel på det vi leverer ut i markedet.

- Vi evaluerer konstant interne kostnader i produktvalg og metodevalg, og vi er opptatt av å ha en tett og god dialog med markedet slik at vi kan levere best mulig produkter til en pris markedet er villig å betale. Dersom vi fortsatt ønsker å være markedsledende er den daglige kostnadsjakten en selvfølge, men også vår plikt å vurdere egne produkter og metoder kritisk med hensyn til kvalitet, mener Sibbern.

Renoveringsbehovet innen offentlig VA er stort i Norge, og flere kommuner klarer ikke å prosjektere i forhold til verken behov eller ressurser som politikerne har gitt i sine rammer.

Privatmarkedet vokser
Samtidig med permitteringsvarselet kan Sibbern registrere at en formidabel ordretilgang på privat innvendig rørfornying i boliger og borettslag fikk ennå en toppnotering i januar 2013. Gode ordrer er også kommet innen anlegg og offshore. Olimb Group er også på sterk frammarsj i det svenske markedet, og totalt sett er vi positive til fremtiden for selskapet, sier Sibbern.

- En ukritisk omplassering av personell ville vært det mest naturlige, men dette er ikke en løsning, uttaler Sibbern.

- Vi har over flere år hatt en strategi på at ikke alle skal gjøre alt i vårt firma. Vi har dyrket fram en unik spisskompetanse i de ulike segmentene. Ingen norske eller europeiske selskaper har lengre samlet ansiennitet innen offentlig, privat og industriell rørfornying enn Olimb. Denne spisskompetansen mister vi dersom vi omplasserer folk etter det vi håper er en midlertidig tørkeperiode innen for eksempel offentlig sektor.

Eget akademi
Vi har opprettet vårt eget akademi for best mulig opplæring og kompetanseoverføring innen de ulike fagområdene, og vi kan ikke omplassere folk fra store offentlige utendørs VA-anlegg til innvendig rørfornying i private boliger. Det er faktisk to forskjellige yrker slik vi ser det, sier Sibbern.

Nå vil han gjerne ha svar på hva offentlige ledningseiere egentlig ønsker. Sibberns ønske er best mulig bestiller- / leverandørkompetanse og fortsatt god kvalitet i norsk vann- og avløpssektor.

Det har vært en turbulent tid i bransjen og flere dyktige konkurrenter har måttet avvikle det siste året. Ved å forberede for eventuelle kurskorrigeringer i god tid, unngår vi å havne i samme situasjon, sier han

- Dersom vi får en tydelig avklaring på noen av våre hovedutfordringer vedrørende dette, skal vi i Olimb gjøre vårt ytterste for å imøtekomme kommunenes behov for renoveringsløsninger med 100 års levetid og en bærekraftig entreprenørkompetanse, sier han til slutt.