Kåre Valebrokk er død

Tidligere TV 2-sjef og toppsjef i Dagens Næringsliv Kåre Valebrokk døde lørdag, 72 år gammel. Valebrokk var gjennom hele livet opptatt av bygge- og anleggsbransjen.

– Til vakkert vintervær på Rikshospitalet sovnet Kåre Valebrokk, vår kjære ektemann, pappa og bestefar, stille inn klokken 10.20 i dag, skrev sønnen Per Valebrokk på Twitter lørdag ettermiddag.

Kåre Valebrokk ble født 16. desember 1940. Han sto i spissen for en modernisering av den kritiske næringslivsjournalistikken her i landet. Med lørdagskommentaren «Uten filter» skaffet han seg også en rolle som en markant samfunnsdebattant som toppsjef i Dagens Næringsliv fra 1985-1999.

Til tross for en noe rusten fremtoning og et privatliv som stort sett forble privat, klarte han å bli rikskjendis. Det handlet dels om skarpe meninger og spisse formuleringer, men også et vell av gode historier, mer eller mindre myteomspunne.

Bør lukte øl

I sistnevnte kategori er det mest kjente Valebrokk-sitatet, nemlig det om at alle journalister bør lukte øl etter lunsj.

Det Valebrokk visstnok mente, ifølge biografiforfatter Kjetil Wiedswang i boka «Portrett uten filter», var fornuftig nok: Nemlig at journalister ikke burde mure seg inne på sine kontorer, men komme seg ut og møte folk. Men slik det ble formulert, bidro Valebrokk selv til å bygge opp under myten om en hardtdrikkende og godt innrøykt pressemann.

– Betal selv!

En beslektet historie fra de tidligere årene i Dagens Næringsliv handler om lønningspils etter jobben. Valebrokk kunne for en sjelden gangs skyld ikke være med, og overlot kredittkortet til en av sine sersjanter. Mandag leverte denne regningen på 99 halvlitere pils og en Farris. Valebrokk skal ha kastet et bedrøvet blikk på regningen og deretter uttalt at «den jævelen som drakk Farris får jammen betale selv».

Valebrokk presiserte ved en annen anledning at skulle han drikke så mye som enkelte påsto, ville han ikke fått tid til annet. Og han gjorde det med typisk Valebrokk-snert:

«Jeg har opptil flere edru øyeblikk i løpet av en dag. Faktisk hender det også at jeg dropper alkoholen på kveldstid».

Suksess

Kåre Valebrokk presterte det mange mener er litt av en bragd, nemlig i store deler av sjefskarrieren å være både «journalistenes redaktør og eiernes administrerende direktør».

I tillegg ble han titt og ofte beskrevet ganske enkelt som hardtarbeidende:

Han startet yrkeskarrieren med å vaske spy på danskebåten som 15-åring i fødebyen Kristiansand. Han livnærte seg i mange år ved å selge gravemaskiner og hadde på det meste 50 ansatte. Han studerte økonomi samtidig som han jobbet nattskift i VG, alltid uredd: På samme tid rullet frilanseren Valebrokk opp en skattesak der VGs hovedeier senere ble dømt.

I årene med Valebrokk som sjef i DN ble avisen rosa og tabloid, den ble tildelt flere pressepriser og opplaget vokste.

I de ti årene som toppsjef i TV 2 endret bedriften seg fra å være en TV-kanal med mange til dels fjerne underbruk, blant annet eierskap i Brann Stadion, til et mediehus med langt flere kanaler og plattformer enn det politikerne kunne drømme om da de tildelte konsesjonen til landets første riksdekkende kommersielle fjernsynsstasjon.

Pensjonist, liksom

Kåre Valebrokk klarte ikke å legge ned pennen selv om han ble pensjonist. Etter TV 2-perioden fortsatte han som fast søndagsdebattant i Aftenposten. Han ble også hyret inn som utviklingsredaktør i ukebrevet Mandag Morgen.

Og som Nettavisen-redaktør og Valebrokks mangeårige kollega Gunnar Stavrum påpeker i Store Norske Leksikon: Man kommer ikke unna Valebrokks levende interesse for biler og motorsykler, jakt, historie og kunst – gjerne i kombinasjon med øl, dram og Teddy uten filter.

Kåre Valebrokk ble en gang beskrevet som en mann som «til enhver tid kan komme til å bryte ut i en kondolanse».

Nå er tiden kommet for nettopp det. Valebrokk døde lørdag på Rikshospitalet.

Bakgrunn fra anleggsbransjen

Kåre Valebrokk har også en bakgrunn fra anleggsbransjen. Han importerte i sin tid Atlas gravemaskiner fra Tyskland. Etter en periode trakk han seg ut av anleggsmaskin-bedriften.

Men gjennom hele livet har han vært opptatt av utviklingen i byggenæringen. Valebrokk har vært en meget ettertraktet foredragsholder. Også vi i Byggeindustrien har brukt Valebrokk flere ganger. Det har også mange organisasjoner og andre bedrifter i byggenæringen gjort. Han var en eminent avslutter på mange store arrangement. Hans spissformuleringer vil leve for alltid.