Hæhre hardt ut mot Aftreth

Det har vakt sterke reaksjoner at Per Aftreth i sitt bidrag til den nye jubileumsboken til NFF, har trukket Robert Hermansen inn i oppstillingen av kjente personer som har bedratt sine selskaper.

Hermansen var selv til stede på jubileumsmiddagen som ble arrangert på Grand Hotel i Oslo torsdag.

I boken går den tidligere AF-gründeren Per Aftreth meget hardt ut mot holdninger man har hatt til entreprenørskap og eierskap i entreprenørnæringen.

På bygg.no la vi ut en sak om Aftreths kapitel etter at boken ”Nisser og Dverge bygge i Bjerge” ble presentert for pressen tirsdag i denne uka. Straks dette ble slått opp på nettsiden kom de første telefonene som beklaget sterkt at Hermansen ble sammenlignet med bl.a. den tidligere vannverkssjefen på Romerike.

Flere av middagsgjestene ga klart utrrykk for hva de mente om saken. En av dem som har reagert sterkest er Albert Kr. Hæhre. Han sendte fredag kveld følgende kommentar til Byggeindustrien:

”Jeg vil takke for at jeg ble invitert til NFF sitt 50 års jubileet. En høytidelig og spesielt hyggelig middag på Grand Hotel.Tusen hjertelig takk for invitasjonen og en kjempehyggelig kveld.

Som gave fikk vi alle overrakt en flott og illustrativ jubileumsbok.Her har forfatterne gjort en kjempejobb. For oss som har hatt fjellsprenging og anleggsarbeid som fag i mange år, er dette blitt ett praktverk.

Ett praktverk som på en forbilledlig måte beskriver historien og personene som har preget utviklingen i bransjen frem til hva den er i dag. En bok også de neste generasjoner fjellsprengere vil glede seg over.

En stor takk til dere som har hatt ansvaret for denne flotte boken.

Men, dessverre så ble jeg vedrørende ett kapittel skuffet. Per Aftreth har gjort en kjempejobb i sin artige og underholdende beskrivelse av utviklingen og historien om de entreprenører som er grunnleggerne av det entreprenørskap som lever i Norge i dag.

Men han gjorde en tabbe. Det å sammenligne en hedersmann som Robert Hermansen med de andre han refererte til ble feil. Robert er en mann som vi vet har levd som en handlingens mann. Han har hatt en direkte og ujålete lederstil som jeg vet mange har sett opp til. Jeg har selv vært så heldig og hatt oppdrag på Svalbard. Det er liten tvil i om hvilke status Robert har i Svalbardsamfunnet.

Jeg var selv til stede da Robert fikk gullfeiselen. Fullt fortjent.

Forskjellen på Robert og de andre, som du Per nevnte, er at Robert ikke lånte penger og investerte for å fremme egen rikdom. Han gjorde dette for å få til en utvikling i regionen.

Robert er en mann som har trodd på noe og vært villig til å stikke frem sitt eget hode og sin egen nakke for å få dette til. Vi som har vært i denne bransjen i mange år vet veldig godt at det som var akseptert og vedtatt for mange år siden ikke kan forsvares i dag. Verden går videre.

Men å putte Robert i den kassen du her gjorde Per, var unødvendig.

Tusen takk for en flott markering og for en kjempefin bok.

Albert Kr Hæhre"

I neste utgave av Byggeindustrien kommer en reportasje med bilder fra jubileumsfesten.