NHO: - Har resepten, må ta medisinen

- Regjeringen har i Perspektivmeldingen lagt et godt grunnlag for å gripe tak i de utfordringene Norge har foran seg. Regjeringen har stilt diagnosen, skrevet ut resepten, nå må den ta medisinen, sier Petter H. Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

Perspektivmeldingen stadfester at oljeinntektene ikke er nok til å dekke fremtidens utgiftsnivå. Heller ikke effektene av pensjonsreformen vil være store nok, noe som forsterkes av at ikke alle parter er med på reformen, sier Brubakk.

Regjeringen la i dag frem Perspektivmeldingen som er Finansdepartementets vurderinger av landets økonomiske utsikter.

I følge Brubakk er økt arbeidsinnsats og økt produktivitetsvekst det som må til for at vi skal kunne ha en velferdsstat også i fremtiden. - Det er positivt at det skapes mange nye arbeidsplasser, men vi må ta inn over oss realiteten, nemlig det faktum at andelen som faktisk er i arbeid har gått ned siden 2008. Det mest faretruende er de mange unge som mottar arbeidsavklaringspenger og uføretrygd. Alt for mange av disse vil falle ut av arbeidsmarkedet. Det har vi ikke råd til, sier Brubakk.

Brubakk er skeptisk til Regjeringens anslag om en produktivitetsvekst på 1,6 prosent i årene fremover. - For NHO synes dette å være svært optimistisk. Dette ligger godt over den veksten vi har sett de siste årene, avslutter Petter Brubakk