ESA dropper id-kort-sak

Arbeidsdepartementet mottok brev fra ESA 30. januar 2013 om at de har avsluttet saken om id-kort i bygge- og anleggsbransjen.

Dette er viktig for Norge, både når det gjelder id-kort i bygge- og anleggsbransjen og den nye godkjenningsordningen i renholdsbransjen, der krav om id-kort inngår som en del av ordningen. I brevet opplyser ESA at det ikke foreligger tilstrekkelig interesse for ESA i å forfølge saken.

ESA åpnet saken i 2009 på bakgrunn av klage fra en organisasjon, som mente at forskrift om id-kort for bygge- og anleggsbransjen var i strid med EUs tjenestedirektiv og EØS-avtalen artikkel 36. Det ble blant annet anført at reglene ikke kunne begrunnes i vern av arbeidstakerne, og at de derfor var i strid med EØS-retten.

Forskrift om id-kort i bygge- og anleggsplasser stiller krav om at alle som oppholder seg på bygge- og anleggsplasser skal ha id-kort. Formålet med ordningen er å ivareta helse, miljø og sikkerhet på byggeplasser. Id-kortene har stor betydning for Arbeidstilsynet når de er ute på tilsyn. Også skattemyndighetene kan be om å få se id-kortene i sin kontrollvirksomhet.