Forsvaret øker terrorberedskapen

Terrorberedskapen i alle norske militærleirer er hevet til nivå Alfa. Ingen konkret trusselvurdering skal ligge bak.

Trusselen skal ikke omfatte det sivile samfunnet, kun militære installasjoner. Beredskapstrinnet Alfa iverksettes som et generelt varsel om mulig terroraktivitet av uforutsigbar type og omfang. Det innebærer økt årvåkenhet, inkludert gjennomgang av relevante handlingsplaner, samt å innføre skjerpet adgangskontroll. Ifølge Forsvaret ble alfaberedskapen innført torsdag klokken 14.

Forsvarssjefens talsmann oberstløytnant Bent-Ivan Myhre sier det ikke ligger noe dramatikk bak beslutningen, men Forsvaret vil ikke si noe om årsaken.

Generell vurdering
– Forsvaret har innført terrorberedskap på laveste nivå i sine militærleire for å skjerpe årvåkenhet. Ingen dramatikk i dette, lød Twitter-meldingen fra forsvarssjef Harald Sundes pressetalsmann ved 19.15-tiden torsdag kveld.

Kort tid senere og etter mange spørsmål om bakgrunnen, ble meldingen oppdatert med en uttalelse:

– Det er den generelle trusselvurderingen som ligger til grunn for økt årvåkenhet. Kan dessverre ikke gå inn på vurderingen, utdypet oberstløytnanten.

Det hevede beredskapsnivået vil ikke være spesielt merkbart, ifølge Forsvarets pressevakt Vegard Finberg.

Ble benyttet 22. juli
Alfa er samme beredskapsnivå som ble innført like før klokken 18 på kvelden 22. juli 2011. Senere på kvelden ble nivået hevet til Bravo, men denne avgjørelsen ble omgjort etter få minutter. Beredskapsnivå Alfa ble opprettholdt fram til ettermiddagen 24. juli.

Beredskapshevelsen omfatter bare militære installasjoner, og berører ikke det sivile samfunn. Politiet har ikke funnet grunnlag for å heve trusselnivået eller iverksette noen spesielle tiltak, slik Forsvaret har gjort.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) ble orientert om utviklingen torsdag kveld, og likeledes Politiets sikkerhetstjeneste. PST vurderer selv at trusselbildet ikke er endret.

– Politidirektoratet vil presisere at dette er et tiltak som kun omfatter Forsvarets egne installasjoner. PST vurderer det aktuelle trusselbildet slik at det ikke er grunnlag for å iverksette tiltak på sivil side, opplyser Politidirektoratet.

Ikke orientert om bakgrunnen
Stabsleder Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt er forundret over at politiet ikke ble orientert om grunnen til at Forsvaret har hevet sin terrorberedskap.

Oslo-politiet hadde ikke satt stab, men det ble opprettet løpende kontakt mellom politidistriktet, PST og Politidirektoratet, skriver VG.

– Oslo politidistrikt har ikke satt stab, og vi synes det er merkelig at vi ikke er kjent med den vurderingen som ligger bak Forsvarets oppgradering av terrorberedskapen, sier Johan Fredriksen, politiinspektør, leder for operativ samordningsseksjon og stabssjef til avisen.