Flertall mot oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen

44,6 prosent av de spurte sier nei til olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Det viser en meningsmåling InFact har gjort for NRK. Dette er den første landsdekkende målingen som er foretatt etter at Arbeiderpartiets programkomité sa ja til konsekvensutredning.

Spørsmålet som er stilt, er om man støtter olje- og gassutvinning i disse områdene. 44,6 prosent svarer nei, mens 33,6 prosent sier ja. 21,8 prosent av de spurte vet ikke.

Samtidig er det flertall for konsekvensutredning. Her sier 43,9 prosent ja, mens 39 prosent sier nei. 17,1 prosent svarer vet ikke.

– Jeg vil tolke det som en tilslutning til tenkningen vår, nemlig at vi må få kunnskap på bordet og veie ulike fakta, interesser og argumenter opp mot hverandre. Så får vi ta stilling til om det skal åpnes for petroleumsvirksomhet eller ikke, sier Ap-nestleder Helga Pedersen.

SV-leder Audun Lysbakken gleder seg over motstanden mot petroleumsvirksomhet, men advarer mot å åpne for konsekvensutredning.

– Hvis en er mot oljeboring, må en si nei til konsekvensutredning. Det er et fint ord for det som egentlig er en åpningsstudie og det første steget mot oljevirksomhet, sier Lysbakken.

Kvinner er mer skeptiske enn menn. Mens det blant menn er et flertall for utvinning, med 43,7 prosent ja og 35 prosent nei, sier hele 54,5 prosent av norske kvinner nei. Kun 23,2 prosent er for.