Fulltreffer fra Kristin Halvorsen

Kunnskapsministeren vil gi elever med fagbrev rett til påbygg til studiespesialisering. Dette ble gjort kjent på NHOs yrkesfagkonferanse i Oslo 7 februar.

Forslaget, som vil bli utdypet i den varslede stortingsmeldingen, mener BNLs kompetansedirektør Jørgen Leegaard er midt i blinken og i tråd med det BNL tidligere har forslått.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen snakket til en fullsatt sal, og hennes lekkasjer fra den varslete stortingsmeldingen ble møtt med applaus fra deltakerne.

– Hensikten er å få flere til å fullføre yrkesopplæringen i stedet for å hoppe av, fordi de er redd for å bruke opp retten til videregående uten å få studiekompetanse, sier Halvorsen.

– BNL har vært opptatt av at vi ikke må ha utdanningsløp som låser elevene, derfor har vi ment at elevene skal ha en rett til å ta de fagene de mangler, for å kunne gå et annet studie enn det fagkretsen dekker. Innholdet i Halvorsens forslag er i tråd med dette. BNL er derfor positiv til dette forslaget, sier Jørgen Leegaard som er direktør for kompetanse i BNL.

Hindre frafall
– Forslaget kan også hindre at elever som i utgangspunktet hadde tenkt å fullføre fagbrev, blir skremt over til å ta påbygg, fordi de er redd for å miste muligheten til å kunne endre kurs senere. En bakgrunn med fagbrev vil være en berikelse, og dess flere vi får igjennom yrkesfag, dess flere vil bli i faget, sier Leegaard.

Forslaget vil bli utdypet i en varslet stortingsmelding om grunnopplæringen før påske. Halvorsen ville ikke si når et slikt ekstra år rett til videregående opplæring vil komme på plass - det blir et budsjettspørsmål. Regjeringen vil også foreslå en ordning med et halvt års forkurs for elever som har startet yrkesfaglig, men ønsker å veksle underveis til påbygg til studiespesialisering.

Les også: Studieklar etter fagbrev