Byggmester Frank Berg hedret av Kongen

Byggmester Frank Berg fra Vestfold har blitt tildelt Kongens fortjenstmedalje blant annet for sin mangeårige innsats for yrkesfagopplæringen i tømrerfaget.

Medaljen ble delt ut av Vestfolds fylkesmann Erling Lae under NHO-konferansen «Yrkesfag 2013» 7. februar i Oslo, til stor applaus fra de 300 deltakerne i salen.

Pionerinnsats
Frank Berg (72) får medaljen får sin pionerinnsats på tre viktige samfunnsarenaer: Som innovatør innenfor tømrerfaget, som organisasjonsmann og premissleverandør innenfor lov- og forskriftsutvikling og som nyskapende pedagog, både som utøvende lærer og lærebokforfatter.

Ikke mindre enn 2040 lærlinger har han sluset gjennom utdanningsløpet og frem til fagbrev gjennom sine 12 år som opplæringsleder ved Opplæringskontoret for tømrerfaget i Vestfold.

Her hadde han ansvar for oppfølging og gjennomføring av kurs for lærlinger, hovedsakelig i tømrerfag, men også innen salg av trelast og byggevarer.

Dette er begrunnelsen for utmerkelsen:

Innovatør
Helt siden han startet sin egen byggmesterforretning i 1961 har Frank Berg vært opptatt av kvalitet. Han er i dag en fagperson med stor integritet og en overveldende kunnskap og erfaring både innen nybygg, rehabilitering og restaurering.

Han brukes dermed som sakkyndig på alle tre områdene både i rettssystemet og overfor byggherrer og entreprenører. Riksantikvar og Fylkeskonservator er eksempler på oppdragsgivere som benytter, og har benyttet Frank Bergs kunnskaper.

Organisasjonsmann og premissleverandør
Hans rike erfaring og kvalitetsbevissthet har ført til at han har hatt en sammenhengende periode som tillitsvalgt fra 1977 til 1994 på alle nivåer innenfor håndverks- og næringslivsorganisasjoner.

Han har blant annet vært en sentral tillitsmann i NHO-systemet. Han har sittet i en rekke komiteer blant annet for utvikling av forskrifter knyttet til plan- og bygningsloven.

Nyskapende pedagog, både som utøvende lærer og lærebokforfatter
Han har bidratt til at mange elever med frafall fra videregående skole har fullført teori, tegning og svenneprøver med hans entusiastiske bidrag.

I perioden 1989-1998 førte Frank Bergs Håndverksskole frem 100 kandidater til avsluttende teoretisk og praktisk prøve. Dette ble etterfulgt av 12 år som opplæringsleder ved Opplæringskontoret for tømrerfaget i Vestfold.

Her hadde han ansvar for oppfølging og gjennomføring av kurs for lærlinger. Gjennomsnittlig 170 lærlinger pr år vesentlig tømrerfag, men også salg av trelast og byggevarer. Til sammen ca 2040 lærlinger.

I dagens situasjon med stort fokus på yrkesutdanning og krevende teoriundervisning kan det sies at han har utviklet pedagogiske modeller som øker ungdommenes utholdenhet og forståelse for realfag, i første rekke fordi nytten av teoriutdanningen blir synliggjort svært tidlig i utdanningsløpet. Dermed er neste steg – eller neste byggemodul – lettere å gå løs på.

Dette er godt dokumentert i hans lærebøker utgitt på Byggenæringens Forlag: ”Praktisk rehabilitering” (2005) og ”Praktisk tømrerarbeid” (2008).