Prisene på fritidsboliger på fjellet opp 1 prosent

En hytte på fjellet kostet omtrent det samme i fjor som i 2007. Prisene på fjellhytter har så å si stått uendret over en seksårsperiode.

I fjor var prisoppgangen på beskjedne 1 prosent, viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har utarbeidet.

– Prisutviklingen har nærmest stått stille siden 2007. Den samlede prisøkningen fra 2007 til og med 2012 er på 5 prosent, eller 83.000 kroner for gjennomsnittshytta, sier Leif J. Laugen, nestleder i Eff.

– Regner vi inn den økte kjøpekraften, betyr det at prisene reelt sett har gått ned med 20 til 25 prosent i perioden, understreker han.

I første rekke er det salgsutviklingen på de mest populære vintersportsstedene som trekker opp og utjevner det øvrige markedet. I flere hytteområder som ikke ligger svært nær alpinsteder, er det merkbar prisnedgang.

I løpet av fjoråret ble det solgt 1.863 fritidsboliger på fjellet via megler eller advokat, mot 1.799 enheter i 2011. Det er en økning på 4 prosent sammenlignet med 2011.

– Bekrefter posisjonen

Interessen for fritidsboliger på landets mest populære vintersportssteder bekreftes av høye besøkstall og søk på nettet. De stedene som topper listen er Hafjell, Trysil, Sjusjøen, Norefjell og Geilo.

– Disse stedene bekrefter sin posisjon. Dette inntrykket forsterkes ved at bare 20 kommuner står for over halvparten av salget av fritidsboliger på fjellet, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i FINN eiendom.

Dyreste hyttekommune

Krødsherad med Norefjell er landets dyreste hyttekommune med en gjennomsnittspris på 2.881.000 kroner. Rett bak følger Hol kommune med Geilo der snittprisen i fjor var på 2.796.00 og Hemsedal med 2.772.000.

– Det er nærheten til Oslo som gjør Norefjell til en populær vinterdestinasjon. Dette gjenspeiler seg i en prisvekst på 18 prosent fra 2011, sier Laugen i Eff til NTB.

Landets dyreste fritidsbolig på fjellet i 2012 ligger på Norefjell og ble solgt for 9,5 millioner kroner. Så langt i år er den dyreste fritidsboligen solgt på Geilo for 8,9 millioner.

I 2012 ble det solgt 101 fritidsboliger i Trysil, som er det høyeste antallet i en enkelt kommune. (©NTB)