Så lenge venter du på bagasjen

Landets største lufthavner måler tiden det tar fra et fly er ved gate til første bagasje er på båndet. I snitt tar det rundt et kvarter.

Ved Norges og Avinors største lufthavn, Oslo Lufthavn Gardermoen, tar det i snitt 12 minutter fra flyet er parkert til første koffert er på båndet, og 70-75 prosent av alle fly er tømt innen et tidsrom på 15-25 minutter, skriver Avinor på sine nettsider.

-Men til Oslo lufthavn kommer det også inn store fly med betydelige mengder bagasje – og da kan det ta inntil én time før all bagasje er på båndet. Men dette hører til unntakstilfellene, sier pressesjef ved Oslo Lufthavn, Vegar Gystad.

Ellers er RFID (Radio Frequency Identification) en teknologi som er i ferd med å bre om seg i luftfarten.

- Med RFID kan hvert enkelt kolli spores fra innlevering av bagasje, gjennom bagasjeanlegget, og inn i flyet. Vel fremme kan du følge med på bagasjehåndteringen hele veien til bagasjebåndet, opplyser sjef for teknikk og kundeservice i Avinor, Terje Orskaug og legger til:

- Det er utvilsomt mange passasjerer som vil synes det er spennende å følge sin egen bagasje med en app på mobilten.

Ved to av Avinors andre store lufthavner, Bergen og Trondheim, ligger også snittventetiden på 12-15 minutter. Likevel kan andre forhold skape et inntrykk av at man venter lengre.

- Ved mange større internasjonale lufthavner må man gå et godt stykke før man er fremme ved bagasjebåndene. Dermed kan ventetiden synes å være kortere enn den reelt sett er, sier Orskaug.

Måten man måler tiden det tar å få bagasjen er at det starter en «stoppeklokke» når flyet er ved en bro/gate. Denne «stoppeklokken» slutter å gå når handlingselskapet (de som håndterer bagasjen for flyselskapene) trykker på en knapp etter at siste bag ligger på bagasjebåndet. I tillegg trekker man fra normaltiden det tar å gå fra gate til bagasjebånd.