Vigsler nytt landemerke i Alta

Sjelden har prosessen fram mot en ny kirke vært så langdryg og smertefull som i Alta. Til gjengjeld er det et spektakulært landemerke som søndag vigsles med geistlige og kongelig til stede.

I en hel uke til ende skal åpningen av Nordlyskatedralen feires i Finnmarks største by. Den titankledde konstruksjonen rager nesten 100 meter over bakken, og har vært en komplisert konstruksjon å bygge. Veien fram til katedral med flerbruksmuligheter har vært tilsvarende lang.

Landemerke
– Det er 50 år siden jobben med å få bygd et nytt kirkebygg i Alta startet. Ønsket har ikke blitt oppgitt og er endelig kronet med et nybygg som ikke bare blir funksjonelt for menigheten, men som også ligger an til å bli et landemerke i Alta, sier kirkeverge Gunnar Tangvik i Alta menighetsråd.

Det var da Alta fikk bystatus og forberedte seg på tusenårsskiftet at tanken om ny kirke ble til et ønske om katedral.

– Alta ble lansert som Nordlysbyen i 1999. Da gikk det kort tid før kultursjefen på den tid lanserte at den nye kirken måtte bli Nordlyskatedralen. Dette løftet prosjektet fra å være en ny arbeidskirke til å bli noe mye mer, sier kirkevergen.

Stort løft
Det spiralformede signalbygget lå klart fra tegnebordet til LINK arkitektur i 2001. Før et eneste spadetak var tatt i Alta sentrum ble bygget utropt til ett av «verdens mest spennende nybygg» av arkitektmagasiner Wallpaperi 2005.

Bygget skal koste 120 millioner kroner, et stort løft for en liten kommune som også har fått kritikk for å investere i et kommunalt eid badeland. Spørsmålet om kommunen hadde råd til å realiserer bygget hadde ridd lokalsamfunnet i mange år da kommunestyret i 2010 tok den endelige avgjørelsen om å starte byggingen.

– De fleste i Alta stiller seg bak ønsket om å få Nordlyskatedralen realisert, men mange har stilt spørsmål om kommunen har råd. Men man måtte bestemme seg til slutt, og jeg tror de fleste ser at dette blir noe mye mer enn bare et nytt bygg for menigheten, sier Gunnar Tangvik.

Vigslingen av Nordlyskatedralen skjer kommende søndag under ledelse av biskop Per Oscar Kjølaas. Kronprinsesse Mette-Marit deltar. Kirkestatsråd Rigmor Aasrud (Ap) representerer regjeringen under seremonien.