Russland utnytter innvandrere på OL-byggeplass

Ett år før Petter Northug skal kjempe om OL-gull i Sotsji, hevder aktivister at arbeiderne som bygger OL-anleggene, verken får lønn, fritid eller passende husly og mat.

– Folk arbeider, får ikke lønn og drar. Så kommer en buss og slipper av en ny gruppe arbeidere og syklusen gjentar seg, forteller en ukrainer i en rapport fra Human Rights Watch (HRW).

Her heter det at over 16.000 innvandrere er kommet til Sotsji i håp om å finne arbeid på byggeplassen for vinter-OL, som starter om nøyaktig ett år.

Russiske myndigheter hevder problemet er overdrevet. Selv om rettighetene til noen arbeidere har blitt brutt innimellom, betyr ikke det at det er et systematisk problem, hevder Eduard Bidzjaov, som er sjef for innvandringsmyndigheten i Sotsji. Han viser til det lave antallet arbeidere som er intervjuet i rapporten.

Sårbare
HRW har snakket med 66 arbeidere, som hevder utnyttingen utgjør et fast mønster.

Mange av arbeiderne i Sotsji kommer fra Armenia, Kirgisistan, Serbia, Tadsjikistan, Usbekistan og Ukraina. HRW påpeker at slike arbeidsinnvandrere er spesielt sårbare, i og med at de er avhengig av jobben for å ha lovlig opphold i Russland.

Noen arbeidere må jobbe tolv timers skift og får få fridager. Arbeidsgiverne anklages for å ha inndratt pass og arbeidstillatelser, tilsynelatende for å presse arbeiderne til å bli. Noen arbeidere får trusler om at de vil bli meldt til myndighetene som ulovlige innvandrere, ifølge HRW-rapporten.

Organisasjonen ber Den internasjonale olympiske komité (IOK) sikre at arbeidernes rettigheter tas vare på.

– Ikke massive brudd
IOK sier de har tatt opp en håndfull tilfeller der arbeidere ikke har fått lønn.

Også visestatsminister Dmitrij Kozak sier Russland følger med på arbeidernes situasjon.

– Det er klart at arbeidsinnvandrere ikke har det veldig lett, verken i Moskva eller Sotsji. Men jeg kan ikke si at det er massive brudd på folks rettigheter under forberedelsene til OL, sa Kozak, som sammen med president Vladimir Putin besøkte Sotsji onsdag.

Olympstroj, det statlige foretaket som har ansvaret byggingen av OL-anleggene, sier de har mottatt bare fem klager knyttet til lønninger og at alle disse er blitt løst.