Aftreth: - Lærer entreprenørene aldri?

I jubileumsboken til NFF tar den kjente bransjemannen Per Aftreth et kraftig oppgjør med holdningene som har preget og fortsatt preger mange entreprenørbedrifter.

I boken skriver han mye tankevekkende om entreprenørskap og entreprenører. Hans versjon av entreprenørhistorien er det også all grunn til å lese. Den er avslørende – og han har avgjort mange poenger.

Lærer entreprenørene aldri?
Lærer aldri entreprenørene av sine feil, spør han retorisk i en samtale med undertegnede. Han mener også at vi i Byggeindustrien og i andre medier har vært alt for lite kritisk til mye av det entreprenørene har foretatt seg opp gjennom årene og det som har skjedd innad i selskapene. Pressen har ikke selv rettet søkelyset eller har vært unnfallende med å ta opp uheldige forhold gjennom kritisk journalistikk, skriver han i boken. Vi har en fagpresse i Norge som gir oss meget god informasjon og som motiverer gjennom at det blir skrevet om oss og meg, men hvor var de da Erik Sande, Ivar T. Henriksen, Robert Hermansen og Odin Kringen drev som verst, spør han

Korrektiv er smertefullt
Korrektivet er smertefullt, men nødvendig. Han mener at dersom vi hadde hatt reflekterende og modige instanser eller individ som hadde sett på entreprenørbransjen i perspektiv i årene 1960 – 1990, og de hadde ytret seg, hadde det sett bedre ut. Fremfor alt har det flytt mindre blod. Imidlertid, det er ikke for sent å bruke historien som tema for dannelse, skriver han.

Per Aftreth har lagt betydelig arbeid i det kapitelet han har skrevet i boken ”Nisser og Dverge bygge i Bjerge”. I fjor satt han flere uker i Byggeindustrien hvor han trålet gjennom alle våre årganger. Han berømmer Byggeindustrien for at vi har tatt vare på alle blader siden starten i 1968. Her ligger det uendelig mye viktig historie, sier han.

Eierskap
Per Aftreth er veldig opptatt av eierskap. Han mener at alt for mange entreprenørselskaper har lagt alt for lite vekt på eierskap. Han forteller levende om hvordan bedrifter har opplevd oppgang og nedgang. Han forteller om familiefeider, om dumskap og om ingeniører som ikke skjønner hva balanse i et regnskap er.

På nær 20 tettskrevne sider forteller Aftreth om hvordan han har sett entreprenørhistorien. Noen vil sikkert være dypt uenig i det han skriver. Noen vil sikkert ta til motmæle, og noen vil føle seg fornærmet og uthengt.

Men vi sier uansett at det er all grunn til å lese det Per Aftreth sier i boken. Vi er overbevist om at det kan føre til at noen får en annen erkjennelse på hva som er viktig og hva som er mindre viktig når et entreprenørselskap skal utvikle seg. En dag må også entreprenørene lære – og av historien kan de lære mye.