En praktbok fra NFF

"Nisser og Dverge bygge i Bjerge"

All honnør til de 26 forfatterne som har levert bidrag til jubileumsboken ”Nisser og Dverge” som er laget til 50 års-jubileet i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF).

Nå skal jubileet markeres gjennom hele året. Det starter med en stor festmiddag på Grand Hotel i Oslo torsdag 7. februar. Men selve stiftelsen fant sted i november for 50 år siden.

Vi vil også gi sterk ros til bokkomiten som har bestått av Per Bollingmo, Aslak Ravlo og Kaare Flaate. De har også skrevet viktige kapitler selv.

Det har ikke vært enkelt å samordne alt som er kommet inn. Vi tror også at kvaliteten på de innkomne manusskrifter har vært svært så sprikende. Men boken er blitt en meget viktig dokumentasjon på hva denne viktige næringen har betydd for utviklingen av Norge.

Saken er at mye av dette burde ha vært skrevet for lengst og mens noen av utøverne fortsatt var aktive i jobb. Men uansett – takk til alle som har bidratt.

Det er mange historier – og nå har foreningen gjennom frivillighet skapt en dokumentasjon som det er viktig å ta vare på. Norge er en stormakt på dette området – og det er viktig at vi fortsatt skal være det.

”Bergsprengning og anleggsvirksomhet i Norge har flere hundre års aktivitet bak seg. Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk som dekker samme felt, er med sine 50 år knapt fullvoksen. Foreningen med medlemmer – dvs. bedrifter, etater, institusjoner og personlige - har imidlertid i denne perioden kunnet bidra til en enestående utvikling av landets infrastruktur og næringsvirksomhet.

Med oss kom gullalderen for utvikling av landets vannkraftressurser, med oss kom oljealderen, med oss kom en ny æra innen veibygging og moderne mineralutvinning, en ny giv for videreutvikling av jernbanenettet og mange andre områder der bergteknologi står sentralt. Ikke minst, i denne perioden ble datateknologi viktig del av vår hverdag”, står det i et etterord i boken.

Det finnes uoverenstemmelser i boken. Mange husker forskjellig. Men glem det. Det viktigste er at dette stoffet er samlet. Kunnskapsrike, engasjerte medlemmer har bidratt.

Nå er det viktig at foreningen har evnen til å fortelle omverden om sitt fag. Det er mye stoff i boken som også bør formidles til politikere og til dem som planlegger dette samfunnet.

Boken er en gave fra foreningen til medlemmer og nærstående med takk for langvarig og god innsats for fremme av bergteknologi og foreningen. Boken er en gave til dem som skal stake opp kursen videre.

Boken avsluttes med dristige spådommer. Lange tunneler kan åpne verden på en ny måte. Tunneler kan også gjøre at nye ressurser kan utnyttes. Også vi i Byggeindustrien har skrevet om oljetunneler i Lofoten og Vesterålen. Det er ikke drømmerier, men det kan løse mange av de utfordringer vi ser når det gjelder oljevirksomhet i sårbare områder.

I Byggeindustrien følger vi anleggsfolket og fjellsprengerne hele tiden. Vi har også gitt vårt bidrag til NFF-jubileet gjennom en spesialutgave av Byggeindustrien. Dette er en forening som i aller høyeste grad også har fremtiden foran seg.

Per Helge Pedersen

Sjefredaktør i Byggeindustrien