Tjuvholmen Hus 86 og 87

Tjuvholmen Hus 86 og 87

Sted: Tjuvholmen,

BRA: Hus 86: 3.450 kvm,
Hus 87: 3.700 kvm

Byggherre: Tjuvholmen Utvikling

Totalentreprise: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
143 millioner kroner

Arkitekt: HRTB (Hus 86) og
LOF arkitekter (Hus 87)

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB: Haug og Blom-Bakke - RIV: Siv Ing. Netteberg - RIE: Boro RIE - RIA: Brekke og Strand - RIBR: Rambøll - Prosjektering: Prosjekteringspartner

Underentreprenører/leverandører: Stikning: Asker Oppmåling - Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Montering ventilasjon: Stillesby Ventilasjonsservice - Elektro: Elektriker-Gruppen - Heis: Otis - Rør: Oras - Blikkenslager: Øivind Nielsen Blikkenslager - Armering: Romerike Armering - Stillas: A-Stillas/ Ramirent - Stål: BT-Stål - Trappemontasje: Vangen Stålmontasje - Parkett: ABS Parkettgruppen - Badekabiner: Parmarine - Branntetting og -isolering: Kaefer - Steinfasade: Ellingard - Taktekker: Hesselbergtak - Maler: Hunvik & Co - Kjøkken: HTH - Flislegger: Viking Entreprenør - Fuging: Øian og Schie - Ståldører: Ulefoss Brug - Glass- og alu.fasade: Hubro - Innedører: Swedoor - Glassrekkverk: GBS - Gasspeis: Romerike Peis og Varme - Utomhusarbeider: Skaaret Landskap - Gulvstøp: Thunberg

Veidekke har nettopp ferdigstilt to nye leilighetsbygg på Holmen. De overtar og avslutter den kurvaturen vestover som The Thief begynte på.

Holmen er i areal forholdsvis liten, så all ny bebyggelse må nødvendigvis ha en sjønær beliggenhet. Disse byggene grenser mot Kanalen og til Filipstad i vest. Flere av leilighetene ligger ikke bare på bryggekanten, noen krager også godt utover vannspeilet.

Korrekt gateadresse er Landgangen 2 og 3, men vi holder oss til prosjektnavnene fra utbygger Tjuvholmen Utvikling, og bruker derfor benevnelsen Hus 86 og Hus 87. Det samme prinsippet til fundamentering gjelder for disse to byggene. De står delvis på den undersjøiske parkeringskjelleren, eller på den støpte kaiplaten.

– Holmen er faktisk en øy, og disse to byggene har vann på tre sider. Det gir utfordringer med logistikk, men også med stillasene som vi måtte krage ut rundt byggene, sier Kristoffer Jansen, Veidekke Entreprenørs prosjektleder.

Hus 86 henvender seg mot Kanalen, er tegnet av HRTB og grenser til hotellet The Thief. HRTB har levert ett bidrag til utbyggingen på Tjuvholmen tidligere; de tegnet et av byggene i Felt 2. 40 leiligheter er på plass i dette 3.700 kvm store bygget. Nabobygget Hus 87 er tegnet av LOF arkitekter, er på 3.450 kvm fordelt over åtte etasjer, og består av 38 leiligheter. Hus 87 utgjør avslutningen langs bryggekanten mot vest. Begge byggene har enten kontorer eller næringsarealer i de to første etasjene. Hus 87 har en barnehage i andre etasje, som også går inn i Hus 86, og med et stort uteområde på baksiden.

Mangfoldig design
– Man kan sikkert diskutere om det er riktig eller ikke, men vi har hele tiden hatt som mål å ha en variasjon i arkitekturen. I dette tilfellet valgte vi ut et par arkitekter for Hus 86, der HRTB leverte det beste forslaget. Vi hadde lagt merke til at LOF arkitekter hadde gjort mye bra, og vi ville gjerne ha dem som arkitekter for Hus 87, forklarer prosjektdirektør i Tjuvholmen Utvikling, Dagfinn Godell.

– Hus 87 har en fantastisk beliggenhet, og er vel det eneste boligbygget der ute som krager ut over bryggekanten. Det var viktig for oss å ta vare på utsikten for flest mulig av boenhetene. Bygget er dypt, så det måtte bli løsninger med ensidig dagslys, bortsett fra de helt på enden som går rundt hjørnet. I «knekken» fasetterte vi bygget for å oppnå mest mulig dagslys, leilighetene ligger delvis i en vifteform ut mot utsikt og dagslys. Derfor har også boenhetene mest mulig glass fra gulv til tak, sier partner og daglig leder Sverre Olsen i LOF arkitekter.

Siktlinjer
Utkragingen er på vertikale og skråstilte søyler, og åpner delvis opp bygget opptil tredje etasje.

– Reguleringsbestemmelsene gjorde at vi ikke kunne bygge helt ut på kanten. Det skulle være en siktlinje på grunnplanet som skulle gi sikt bakfra og ut i kanalene. Det måtte også – over en viss kotehøyde – være en avtrapping i bygget, det vil si i åttende etasje mot Filipstad, forklarer Olsen.

Frittstående
Tjuvholmen Barnehage har fire avdelinger, og driftes av Norlandia. Arealene ligger i begge byggenes andre etasje.

– For å unngå støy og rystelser for leilighetene oppover i bygget er konstruksjonen bygget på en spesiell måte. Barnehagen ligger på et eget bæresystem, frigjort fra resten av bygget. Den er bygget som en boks-i-boks, og har dobbelt sett med søyler innvendig. Dekkene henger derfor ikke på veggene, forklarer Jansen.

Utleieleiligheter
Tjuvholmen Utvikling har en forpliktelse om at ca. en tredel av leilighetene i utbyggingen skal være for utleie i en tiårs periode. Alle de 38 leilighetene i Hus 86 er øremerket dette.

– Bygget er så smalt at det var ikke mulig å få til gjennomgående løsninger her. Derfor er de mindre 2-romsleilighetene på ca. 36 kvm lagt mot nord, og 3-romsleilighetene på inntil 84 kvm mot sør, sier Godell.

Fasader
Hus 86 har stående eikespiler i sokkeletasjen, og forpatinert kobber videre oppover. Treverk finnes også på balkongene som har glassrekkverk i forskjellige farger. Hus 87, derimot, har naturstein som kommer i forskjellige naturlige sjatteringer, som hovedmateriale i sitt uttrykk.

– Vi jobbet ut i fra det maritime, et uttrykk man skal møte når man kommer rundt hjørnet og ser utkragingene med stålstag som kan minne om master. Derfor valgte vi en lett og lys karakter på de forskjellige formatene. Fasadene skal ha en tidløs eleganse som skal stå seg over tid. Jeg må berømme Veidekke og fasadeentreprenøren for godt gjennomført og presist arbeid. Det vitner om høy grad av presisjon, sier arkitekt Olsen. Steinen heter Crema Luna og kommer fra Frankrike. I sokkelen og inne i inngangspartiet er det brukt en kinesisk granitt (Padang Black) med slipt overflate på gulv og børstet overflate på vegg. Som foring i de inntrukne balkongene er det brukt varmebehandlet ask som har et dypt og varmt preg.

To boligbygg som skal tegnes, prosjekteres og bygges ved siden av hverandre samtidig er spennende. Spesielt når de to arkitektkontorene i starten kjente lite til hverandres design.

– Det er mange forskjellige uttrykk på Tjuvholmen. Et godt samspill har gitt en godt styrt helhet. HRTB og vi hadde liten kjennskap til hverandres planer, og det har oppstått en slags komplementærvirkning byggene i mellom. Nettopp fordi likhetene er få og forskjellene så store, påpeker Olsen.

Veidekke er den entreprenøren som har lengst fartstid på Tjuvholmen, noe som har resultert i kontrakter for over en milliard kroner. Ved siden av disse to byggene holder Veidekke samtidig på med Hus 84, som skal stå ferdig rundt årsskiftet.

– Dette er en av de få jobbene til Veidekke der vi ikke har benyttet egne håndverkere, men har benyttet ue-er. Det er to hus, men for oss én totalentreprise, og kontrakten har en verdi på 143 millioner kroner. For meg har dette vært spennende og lærerikt. Vi har vært en forholdsvis ung administrasjon som har fått prøve seg og som har vist ansvar, avslutter Jansen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter