Mesta vant sak mot Statens vegvesen

Asker og Bærum tingrett har slått fast at Mesta ikke kan stilles ansvarlig for problemene knyttet til tettemasser langs den nye E6 mellom Hovinmoen og Dal nord for Gardermoen.

Statens vegvesen ble dømt til å betale Mesta 24 millioner kroner pluss renter.

Mesta vant høsten 2007 anbudet om å bygge ut den 10 kilometer lange E6-strekningen Hovinmoen - Dal fra to til fire felt. Anbudssummen var på 521 millioner kroner og det nye veianlegget ble åpnet i oktober 2009.

For å verne grunnvannsmagasinet under Gardermoen-platået skulle alt overvann fra veien og grøftene samles i rensedammer. Dette stilte krav til massene som ble brukt i grøftene, slik at vannet ikke rant ned i grunnen. Etter at den nye veien var åpnet, ble det konstatert at dette ikke fungerte som planlagt. Dette førte til at Mesta ble bedt om å skifte ut massene uten at dette ga et bedre resultat. Mesta stanset etter hvert arbeidene med henvisning til at den valgte løsningen ikke var god nok.

Tvisten mellom Mesta og Statens vegvesen handlet om hvem som hadde ansvaret for valgt løsning og kvaliteten på massene som ble brukt. Mesta hevdet at Statens vegvesen både hadde ansvaret for den valgte løsningen og massene som ble benyttet. Statens vegvesen på sin side hevdet at problemene skyldtes mangel i leveransen fra Mesta.

En enstemmig Asker og Bærum tingrett ga Mesta fullt medhold i saken og idømte også Statens vegvesen å dekke Mestas saksomkostninger på 370.000 kroner.

Les mer om prosjektet her