Kanalsletta 1

Kanalsletta 1

Sted: Forus, Sola

Prosjekttype: Nybygg kontorbygg

Kontraktssum eks mva:
210 millioner kroner

Bruttoareal: 18.000 kvm

Tiltakshaver: Kanalsletta 1

Totalentreprenør: Kruse Smith

Teknisk totalentreprenør:
YIT Building Systems

Arkitekt: Arkitektkontoret Vest

Rådgivere: RIB og RIBr: Multiconsult - RIV: Sweco - RIE: Cowi - RIAku: Sinus

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Peling: Holt Risa - Betongelementer (hulldekker, søyler, dragere, vegger): Spenncon - Stål-
konstruksjoner: SL Mekaniske - Tak-
tekking: Sandnes Tak - Glass- og teglfasade, vinduer og solavskjerm-
ing: Rubicon - Innerdører: Swedoor - Tømrer: TS Byggtjenester - Maler: Lund & Våland - Gulvlegger, parkett, tepper, teppeflis: Vikeså Gulv - Mur og flis: Waldeland & Varhaug - Låsesmed: Mellon - Kontormøbler: Magnar Eikeland - Minikjøkken: Norema - Porter: Portteknikk - Maskinutleie: Ramirent - Byggvask/ rent bygg: Grundig - Transport og mottak byggavfall: Westco

Kruse Smith har flyttet inn i et nytt kontorbygg selskapet har ført opp på Forus Vest. Fullt utbygd vil komplekset romme nærmere 700 kontorarbeidsplasser.

Kruse Smith skal bruke 160 av kontor-
arbeidsplassene.

18.000 kvadratmeter
Komplekset består av to høybygg (Blokk A og Blokk B) på inntil åtte etasjer, to mellombygg og et parkeringshus. Tiltakshaver er Kanalsletta 1 AS. Bygget er tegnet av

Arkitektkontoret Vest og ført opp i totalentreprise. Kruse Smiths kontrakts-
sum er på 210 millioner kroner eks mva. Kontorblokkene og mellombyggene er på totalt 14.000 kvm. Parkeringshuset som skal føres opp mot vest vil bli på 4.000 kvm. Byggestart var 1. april 2011. Petrolink flyttet inn i bygget 1. januar i år og Kruse Smith i slutten av januar.

Celler og landskap
Prosjektleder Nils Helberg i Kruse Smith forteller at kontoretasjene i Blokk A inneholder kombinasjon av cellekontorer og landskap, mens det i Blokk B er mest cellekontorer og noe landskap. Blokk B har en stor lobby med resepsjon og kantine i første etasje. Kruse Smith har resepsjon i tredje etasje i Blokk A. Selskapet bruker fra tredje til åttende etasje i dette bygget. Hver ansatt i de to blokkene har i snitt 31 kvadratmeter. I Blokk A er det en møteromsone i tredje etasje. Det er også møterom i de andre etasjene. Mellom Blokk A og B ligger det et auditorium med plass til 112 personer. Blokk A har en stor nordvendt takterrasse i fjerde etasje. Blokk B har en tilsvarende terrasse og en sørvendt i niende etasje.

Stål og hulldekker
Kontorbygget ligger på Kanalsletta på Forus Vest, rett nord for Sola Golfklubb. Tomten er flat og har leire i grunnen. Derfor står byggene på 712 peler på inntil 40 meters lengde. I grunnen ligger det en teknisk kulvert. Betongsålen er 30 cm tykk og støpt vanntett.

Bærende konstruksjon består av stål og hulldekker, supplert med noen søyler og dragere av betong. Sjakter for trapper og heis er plasstøpt for god stabilitet. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. På langveggene har byggene teglfliser. På kortveggene er det aluminiumsprofiler og glassfasader.

I Blokk A er det tepper på de fleste gulvene, med unntak av kjøkkensonene, som har gummibelegg. I Blokk B er det teppeflis og parkett på gulvene i kontoretasjene. I lobbyen i korridorer er det teglfliser. Det er faste vegger i kjernene og systemvegger i kontorene. Bygget har systemhimlinger (60x60 cm) med klimatak.

BREEAM
Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen.

– Vi har hatt egne folk som støvsugde alle flater en gang i uken etter at bygget ble lukket som håper på BREEAM-godkjenning, sier Nils Helberg. Konstruksjonen ble sjekket for fukt før innredning startet. Det var midlertidig tetting over sjette etasje. Vinduene er i aluminium eller av aluminiumskledde trevinduer. Det er sentralstøvsuger i kontoretasjene. Hele bygget har universell utforming. Sorteringsgraden for byggavfall ligger an til å bli 66 prosent.

Kanalsletta 1 har vannbåren oppvarming og kjøling via radiatorer og himlingsmonterte varmepanel, basert på fjernvarme og fjernkjøling. Det er gulvvarme i lobbyen i Blokk B. Bygget er i energiklasse B. Det er 25 cm isolasjon i gulvet i første etasje og 30 cm i vegger og tak. Vinduer og glassfasader har en U-verdi på 0,59. Begge blokkene er trykktestet; Blokk A hadde en luftveksling på 0,62 per time og for Blokk B var tallet 0,7. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Bygget har et eget avfallsrom, noe som er et BREEAM-krav. Hele bygget er sprinklet. Solavskjerming skjer med sonestyrte utvendige persienner. Temperaturen på kontorene kan styres individuelt pluss/minus to grader Celsius.

Grei byggeprosess
Nils Helberg sier at byggingen har gått greit.

– Vi hadde sterk vind da vi førte opp råbygget, noe som gjorde at kranene til tider måtte stanse. Vi har hatt 18 etasjer vi har kunnet jobbe i, noe som ga oss mange angrepspunkt. Da aktiviteten var på topp var 110 bygningsarbeidere og håndverkere her. Jostein Hovland fra Kruse Smith tok fagprøven som forskalingssnekker på dette bygget. Byggearbeidene har skjedd uten fraværsskader, sier Hellberg.

Tekst og fakta: Ole Haralg Dale


Flere prosjekter