Vestbase Subseahall

Vestbase Subseahall

Sted: Vestbase, Kristiansund

Prosjekttyppe:
Subsea test- og lagerbygg

Byggherre: Vikan Eiendom

Totalentreprenør: Brødrene Røsand

Kontraktsum eks. mva:
36,8 millioner kroner

Total byggekostnad eks. mva:
43 millioner kroner

Bruttoareal: 2.296 kvm

RIB, RIBr og arkitekt: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Elektro: West Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Rør: Øivind Lystad - Malerarbeider: Jostein Skjetne - Kraner: Kone­Cranes - Grunnarbeider: Olav Alvheim maskinstasjon - Taktekking: Icopal Tak - Takluke: Icopal Everlite - Reolsystemer: Constructor Norge - Gulvstøp: Acom - Takplater og røykluker: Profilbygg Trondheim - Stålkonstruksjoner: DS-Nor - Betongelementer: Elementpartner - Blikkenslager: Kjell Lund - Lås og beslag: Nordvest elektronikk - Lokk over testpit: Heinsa Mek - Løftebord i testpit: Translift Europa - Flislegging: Johannes Mørkedal - Nivellering: Stikk og mål - Alu-dører/ vinduer: Valumin - Liftutleie: Lunvik - Trapper/ rekkverk: Br. Midthaug

Brødrene Røsand AS i Averøy kunne nylig overlevere en kombinert subsea lager- og testhall til Vestbase AS i Kristiansund. Bygget er et betongelementbygg med stålplatetak.

Leietaker er Statoil. Dette er den sjette lagerhallen Statoil tar i bruk på forsyningsbasen i Kristiansund og er den største av dem alle.

Klar for videre utbygging
Den første kom i 1998 og var på 1.000 kvm. Subseahall 17 F er på 2.296 kvm og blir neppe den siste. Østveggen er klargjort for videre utbygging.

Prosjektleder for Brødrene Røsand AS har vært Andreas Høgseth. Han opplyser at det, med unntak av testområdet, er snakk om et enkelt bygg for lagring av stort og tungt utstyr som skal installeres på havbunnen i Norskehavet.

Tungt utstyr krever kraftig heiseutstyr. I den store hallen er det montert to kraner med løfteevne på 40 tonn, samt 16 tonn hjelpeløft.

En betongvegg skiller lagerdelen fra testområdet, der det kan gjennomføres tester av subseautstyret i vann før det sendes ut på feltet. Testområdet er utstyrt med hydraulisk løftebord og et hydraulisk lokk som skal tåle eksplosjonslaster.

Kontrollrommet er eksplosjonssikkert og er plassert i et hjørne i testrommet.

I tillegg til testrom og lagerrom er det også en langsgående gang i bakkant av bygningen som fortsetter i gjennom alle seks lagerbygningene.

– Gått på skinner
Kjetil Høgseth har vært byggherrens prosjektleder.

Han sier til Byggeindustrien at arbeidet med hallen har «gått på skinner» og at bygget ble levert til riktig tid. Han opplyser også at det begynner å minke på tilgjengelig plass til nye bygg på Vestbase nå. 1,7 millioner kubikkmeter fast fjell ble sprengt ut for å klargjøre plass for nye bygg. Fjellet ble foredlet til kult og brukt i rørtraséen fra Ormen Lange-feltet til Nyhamna i Aukra og i traséen mellom Aukra og mottaksanlegget for gass i Easington.

Kjetil Høgseth har arbeidet ved Vestbase i 15 år og har vært prosjektleder halvparten av denne tida. De siste årene har vært meget hektiske på Vestbase.

Eiendomssjef på Vestbase, Terje Kvisvik, sier til Byggeindustrien at det har vært høy aktivitet både for utfylling, bygging av kaier og nye bygg på området og at det kommer mer. 2013 og 2014 ligger an til å bli de mest aktive årene noen gang for oljeservicebasen i Midt-Norge. Nye kontorbygg, lagerhaller og verkstedlokaler er under bygging eller i startgropen.

– Plassen vil etter hvert bli en begrensende faktor. Derfor er det kjøpt et område ved Hestvikholmene i Averøy kommune der Vestbase kan vokse videre, sier Kvisvik.  

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter