Hvor mye energi kan 70-tallshuset spare?

På det første frokostmøtet for Moltemyrprosjektet, ble 70-tallshusets energitilstand presentert. Konklusjon: Bygningen lekker som en sil, særlig gjennom yttervegger, vinduer og dører

Dette er Moltemyrprosjektet

En kommunal utleiebolig på 160 m2 BRA fra 1970 skal rehabiliteres mot passivhus standard. Boligen skal deles i to boenheter med full universell utforming i hver etasje.

Arendal kommune er prosjekteier.

BGM Arkitekter AS er innleid arkitekt og prosjektkoordinator.

Fire ingeniørstudenter ved UiA Grimstad prosjekterer bygningens tilstand og aktuelle løsninger i et kost-nytte-perspektiv.

Sam Eyde vgs (tidl Blakstad vgs) er entreprenør og skal utføre tømrer-, elektro- og rørleggerarbeider.

Prosjektet bygger videre på Blakstadmodellen og kommunen har fått kompetansetilskudd fra Husbanken.

Det totale energiforbruket har ligget på 52.000 kWt i året. Ambisjonene om å redusere varmetapene med 85 prosent er det fire UiA-studenter som skal finne løsninger på sammen med BGM Arkitekter, skriver Husbanken på sine nettsider.

De fire studentene har kartlagt husets tilstand slik det står i dag med trykktesting, termografering og en analyse av de opprinnelige byggtegningene.

-75 prosent av det årlige energiforbruket på 52.000 kWt (inkl. vedfyring) har gått til romoppvarming. Lettere sagt «fyre for kråkene» når vi tar med de store varmetapene bygget har. Hvis dette huset hadde brukt 50/50 med henholdsvis strøm og ved til oppvarming, ville det sannsynligvis fått energimerket gul F, fortalte student Audun Hammerseth.

Det eneste positive punktet i statusevalueringen var paradoksalt nok at de store luftlekkasjene tilsvarer minstekravet til ventilasjonanlegg i dagens byggtekniske forskrift.

Ingeniørstudentene på bygg- og energidesign ved UiA Grimstad presenterte resultatene fra sine undersøkelser på det første frokostmøtet til Moltemyrprosjektet. Tallene er helt normale for et ordinært 70-tallshus, mens mulighetene for økonomiske og energimessige besparelsene er radikale i positiv forstand.