Fikk nei fra arkitekthøgskolen laget Norges favoritthus

Malene Waage Skår (20) har alltid drømt om å bli arkitekt, men kom ikke inn på arkitekthøgskolen. Nå har hun vunnet folkets hjerter med sitt egendesignede hus.

Skuffelsen var stor da Malene fra Austevoll i Hordaland ikke kom inn på Bergen Arkitekthøgskole på grunn av manglende relevant erfaring. Nå har Malene vunnet overlegent i Mesterhus sin konkurranse «Norges nye favoritthus». 20-åringen konkurrerte mot fire andre deltakere, men stakk av med hele 42 prosent av de rundt 3000 stemmene.

– Overrasket og glad
Malene går nå på fiskehelsestudier. Selv om Malene ikke kom inn på arkitekthøgskolen, har hun fortsatt en arkitekt i magen.

– Da jeg så Mesterhus sin konkurranse, tenkte jeg likevel at dette må jeg bare bli med på. Jeg hadde ingen forhåpninger om å vinne, ikke en gang å komme til finalen. Da huset mitt vant, ble jeg utrolig overrasket og glad, sier Malene Waage Skår.

Seieren har gitt Malene ny tro på drømmen om å bli arkitekt. Nå planlegger hun å søke på Bergen arkitekthøgskole på nytt.

– Jeg må jo prøve en gang til. Å bli arkitekt er drømmen min, sier Malene.

Imponert over Malene
Fra 1. februar er Malenes hus «Marstein» til salgs som en del av Mesterhus sin huskolleksjon.

– Vi er veldig imponert over Malene. Hun har et klart talent for arkitektur og design. Vi tror at «Marstein» vil falle i smak hos mange av våre kunder på grunn av husets tidsriktige design og smarte løsninger, sier kjedeleder i Mesterhus Raymond Myrland.

Malene fryder seg over at huset hennes snart er til salgs.

– Det blir utrolig spennende å se huset jeg selv har designet til salgs i en huskatalog. Jeg synes det er utrolig gøy at andre har lyst til å bygge og bo i huset, sier hun.

Mesterhus har laget til sammen fire ulike versjoner av «Marstein» slik at huset kan være tilpasset både skrå og flat tomt. Det er også mulig å bygge inn en utleiehybel.

Inspirert av hjemstedet
Husets er oppkalt etter Marstein Fyr ved hjemstedet Austevoll.

– Jeg designet huset med Austevolls fantastiske natur i tankene. Siden Mesterhus allerede har et hus som heter Malene, ble Marstein et naturlig valg, forteller Malene.

Malene ønsket å lage et hus som både var smart og stilig, og hvor folk kan leve tett på naturen.

– Derfor passer huset spesielt godt i naturskjønne omgivelser som her i Austevoll hvor vi har havet rett utenfor stuevinduet, sier 20-åringen.

Malene vant byggematerialer og håndverkerarbeid til en verdi av 100 000 kroner i konkurransen. Siden Malene bor hos foreldrene sine i Austevoll, bruker hun pengene til å oppgradere barndomshjemmet.

Ingen aldersgrense
Elin Joakimsen Bang, markedsansvarlig i arkitekt- og ingeniørfirmaet Unikus, jobbet med å gjøre Malenes skisse om til et hus som Mesterhus kan selge. Derfor måtte Unikus ta hensyn til funksjon, økonomi og byggeteknisk utførelse.

Bang skryter av Malenes design, og oppfordrer 20-åringen til å søke på arkitekthøgskolen en gang til.

– Malene er ung, men gode ideer har ingen aldersgrense. Malene har vist at hun har en estetisk sans som jeg tror appellerer til mange, sier Bang.

Arkitekten mener den moderne boligen til Malene er noe nytt og spennende.

– Det jeg vil trekke frem som spesielt fint med dette huset er de store vindusflatene i front som slipper inn masse lys, den store takterrassen over garasje og flere spennende detaljer. Hun har valgt å bryte kledningen med felt av liggende panel som kontrast. Sammen med de tre runde vinduene skaper dette en flott gjenkjennelseseffekt. Boligen kan også fint bygges i mange ulike kombinasjoner uten å miste sitt særpreg.

Mesterhus inviterte publikum til å tegne huset de mente kunne bli Norges nye favoritthus. Fem finalister ble plukket ut og presentert på Mesterhus sin hjemmeside der leserne kunne stemme frem sin favoritt. Totalt stemte rundt 3000 personer på sitt favoritthus.

Alle deltakerne i konkurransen er amatører. Premien bestod av et gavekort på til sammen 100 000 kroner. 60 000 kroner bestod av et gavekort fra Byggeriet, Sigdal og Velux, mens 40 000 kroner bestod av håndverkertjenester fra Mesterhus.

Konkurransens nettside finner du her.