13 000 elg drept på ti år

13.000 elg er drept av bil de siste ti åra. Vegen er nemlig et populært samlingssted for elg når det er kaldt og mye snø, skriver Vegvesenets eget blad Vegen og Vi.

Det er ikke lett å være elg. Skogens konge får stadig mer oppdelt rike så det blir vanskelig å finne passende partner og beite. I tillegg blir det vanskelig å bevege seg når snøen laver ned eller det er kaldt. Da er det fristende å traske langs vegkanten. Det kan for eksempel komme flere hundre elg i løpet av vinteren fra Romerikeåsen og ned til E6 når det er mye snø. Og er det en annen elg eller god mat som lokker på andre sida av vegen, kan det få skjebnesvangre følger.

Hvert år er det i snitt 1300 elger som får et ublidt møte med bil. Erland Røsten i Statens vegvesen forteller at de prøver å holde elgen på avstand, noe som ikke alltid er lett.
- Det er en høy bestand – rundt 120.000 elg trasker rundt om kring, så det er ikke lett å hindre ulykker. Men vi har prøvd å begrense antall påkjørsler ved å sette opp 5-600 kilometer viltgjerder langs vegen. Nå er det faktisk sammenhengende viltgjerde fra Svinesund til Hamar. I tillegg har vi hogd ut trær noen steder for å gi bedre sikt, særlig i Trøndelag, der problemet er størst. Vi har også hatt vinterfartsgrenser for å gjøre bilistene mer oppmerksomme på elg, sier Røsten.

Flest elg ble påkjørt i Nord-Trøndelag, Nordland og Hedmark. I tillegg til de 1300 elgene som blir påkjørt av bil hvert år, er det 650 som blir overkjørt av tog og 35.000 som må bøte med livet i jakta.