Får bruke linolje i Eidsvollsbygningen

Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) har avgjort at Statsbygg kan bruke linolje med blyhvitt pigment til maling av interiørene i Eidsvollsbygningen.

I forbindelse med restaureringen av Eidsvollsbygningen skal linoljen brukes til interiørdetaljer som dører, vindussmyg, listverk, brystpanel og veggpanel. Det er gitt tillatelse til å bruke inntil 800 kilo blyhvittholdig pasta i malingen. Av miljøhensyn skal ikke malingen brukes på utendørs flater; dette for å forhindre avrenning av bly.

Blyhvitt er betegnelsen på blykarbonat. Det er gitt adgang for nasjonale myndigheter til å gjøre unntak fra forbudet mot bruk av blykarbonat når det skal brukes til restaurering og vedlikehold av kunstverk, historiske bygninger og interiører i disse.

I 1814 var interiøret i Eidsvollsbygningen malt med maling som inneholdt blyhvitt. Riksantikvaren har lagt føringer på at bygningsdeler og overflater så langt det er teknisk mulig, bør være fremstilt og utført som originalene. Det har stor betydning at de malte overflatene gir et korrekt og autentisk utrykk.