Forny kjøkkenet med tapet

Fornying av kjøkkenet trenger hverken å føre med seg mye jobb eller en tømt sparekonto. En rull tapet koster noen hundrelapper og kan sette ekstra krydder på kjøkkeninteriøret. (Bildekarusell)

Stadig flere nordmenn får smak for tapet. Flere ganger i året kommer nye kolleksjoner – mange av dem er godt egnet kjøkkenet og kan bli en flott pryd på skapdører, veggen mellom over- og benkskap, eller på én eller flere vegger.

Vaskbare valg
Overflatene på kjøkkenet trenger vi å vaske oftere enn andre steder; matos, fett, sprut fra matlaging og vannsøl innebære en påkjenning på overflatene – også veggene. Derfor er det viktig at tapetet ikke tar skade av å tørkes med en fuktig klut – og det finnes tapetkvaliteter som gjør det. Er tapetet er merket med symbolet ”100 % vaskbart”, eller enda bedre ”Tåler skrubbing”, eller tilsvarende, vil dette gå bra uten beskyttelse fra klarlakk eller glassplater andre steder enn direkte bak vask og komfyr. På en rask og enkel måte får du så en fristende vegg.

Er tapetet mer ømfintlig, anbefales å påføre et strøk eller to med vanntynnet matt lakk. Det gjør tapetet mye mer slitesterk i forhold til rengjøring.

Våtromstapet
En annen mulighet er å velge en våtromstapet. Denne type tapet er jo beregnet på fuktige miljøer, og tåler litt ekstra tøff behandling. Våtromstapet behøver man ikke etterbehandle med lakk, ettersom tapetet allerede har de slitesterke egenskapene.

Begge løsningene vil fungere fint, så her gjelder det egentlig bare å finne den tapetet med det mønsteret du liker best!

Porcellano
Porcellano er en liten og hjemmehyggelig kolleksjon med fibertapeter. Overflaten er glatt og du får umiddelbart en følelse av papir. Mønstrene ser ut til å være håndmalte og lar seg flott kombinere med de ensfargede som har marmoreffekt. Distribueres av Borge.

Brunch
Paneler med matoppskrifter, sushi eller en vinflaske, border med bestikk eller servise i lekne farger, og helt vanlige tapeter. Kolleksjonen Brunch inneholder det meste - og alt kan kombineres med hverandre. Panelene er 60 cm brede og 2,5 høye. Distribueres av Fantasi Interiør.

Fleurique
Eijffingers tapetkolleksjon Fleurique er en fargefest til veggene! Påfuglmønster med regnbueeffekt, multistriper, retroinspirerte mønstre og blomster i både store og påfallende design er noen av motivene. Distribueres av Astex.

Mr Perswall
Nostalgiske oppskrifter passer godt på kjøkkenet. Med fototapet fra Mr Perswall/Borge kan du skanne dine egne oppskrifter eller velge et ferdig motiv og få det tilpasset din veggs mål. Distribueres av Borge/Mr Perswall.

Maycott Wallpapers
Maycott er en vakker papirtapet, laget av britiske Sanderson. Blomster og andre botaniske motiver dominerer i en romantisk kolleksjon, inspirert av klassiske engelske hager. Matchende striper og ensfarget design finnes for den som vil ha variasjon eller fremheve blomstermotivene på en fondvegg.

Caractere
Caractere er et vinyltapet på fiberbakside. Den lett strukturerte overflaten er slitesterk og tåler skrubbing. Baksiden gjør det enkelt å montere, da limet smøres rett på veggen. Fargeskalaen går i hovedsak i jordfarger; grått, beige, brunt og offwhite, med innslag av rødt og turkise blant annet.

Riviera
Riviera våtromstapet med mosaikkmønster ble lansert første gang i januar 2005. Tapetet ble en kjempesuksess finnes nå i flere farget og design. Den strukturerte overflaten på tapetet gjør at den ser og kjennes ut som en vegg av mosaikkfliser og er ideell kjøkkenbenken. I tillegg er våtromstapet enkel å sette opp, enkel å holde ren (du slipper skrubbingen av skitne fuger) og er et langt billigere alternativ enn ordinære mosaikkfliser.

Room Seven
Room Seven er egentlig en barnekolleksjon, men tar seg veldig godt ut også på kjøkkenet eller i andre rom. Tapetet har store, florale mønstre, i et retroinspirert og romantisk design med lekre sommerfugler mot blå, rosa eller lyst beige bakgrunn. Tapetet har fiberbakside og er avtørkbart.

Nordic Home
Med inspirasjon fra gamle tapeter fra oldemors hus, har Fiona laget kolleksjonen Nordic Homes, som nærmest dufter av sommer, sol og skjærgård. Nordic Homes er ikke en én-veggskolleksjon, men går fint å sette opp på alle fire vegger i et rom. Fargene er spesielt tilpasset det kalde nordiske lyset, og mønstrene består blant annet av bladranker, klaser med rips, grøftekantsblomster, snebær og brede striper. Distribueres av Flügger og Storeys.