Viktig pilotprosjekt for hele byggenæringen

Det er behov for bedre struktur og mer forutsigbarhet i forhold til arkitektenes etterutdanning og myndighetenes kompetansekrav.

Gjennom prosjektet ”Systematisk etterutdanning” skal kunnskap og kompetanse i arkitektenes ansvarsrolle i byggeprosjekter defineres og dokumenteres.

- Dette er et viktig pilotprosjekt for hele byggenæringen. Målet er å utvikle tydeligere kompetansekrav, en mer effektiv etterutdanning og enklere saksbehandling når bedriftene skal dokumentere at de oppfyller kravene myndighetene stiller, sier Egil Skavang, leder av styringsgruppen som jobber med prosjektet.

Bakgrunn og hensikt
Systematisk etterutdanning er igangsatt etter et initiativ fra Arkitektbedriftene i Norge (AiN) og Norske arkitekters landsforbund (NAL), og ideen er videreutviklet i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Hensikten er at arkitekter skal vedlikeholde og dokumentere nødvendig kompetanse på permanent basis. Programmet skal også ha overføringsverdi til andre fag i BAE-næringen.

Avdelingsdirektør Steinar Fretheim i DiBK hilser prosjektet velkommen og understreker den klare sammenheng mellom høy kompetanse og et vellykket prosjekt.

Effekter av programmet
For arkitekter skal programmet gi en god oversikt over krav myndighetene stiller til kompetanse for ulike typer prosjektering. Videre skal dette gi dem en mulighet til å utvikle nødvendig kompetanse og dokumentere denne. For arkitektbedriftene vil det bli enklere å planlegge etterutdanning av egne ansatte eller rekruttering av nye medarbeidere med riktig profil. Myndighetene vil få en mulighet til å kontrollere at kompetansekravene er oppfylt og sist men ikke minst vil kundene få mulighet til å sammenligne kunnskap og kompetansen til de ulike arkitektene eller arkitektbedriftene.

Med en forutsigbar og kvalifiserende etterutdanning vil Norge få en kompetansedrevet byggenæring.