Utreder nasjonalt helsebyggforetak

Helse Sør-Øst skal lede en ny utredning om nasjonalt foretak for planlegging, utvikling og drift av sykehusbygg.

Dette kom fram på det såkalte foretaksmøtet 30. januar - etter helseministerens tale til sykehusene, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider. I talen la Jonas Gahr Støre vekt på mer samarbeid om sykehusutbygging mellom helseregionene:

- Med den investeringstakten vi har i regionene, brukes det store beløp på å planlegge og utvikle sykehusbygg. Det bør i større grad bli slik at neste byggetrinn i en region, kan trekke veksler på erfaringene fra siste byggetrinn i en annen region, sa Støre.

I protokollen fra foretaksmøtet heter det:

"Foretaksmøtet ba de regionale helseforetakene utrede etablering av et nasjonalt helseforetak for planlegging, utvikling og drift av sykehusbygg. Kunnskap om forvaltning og drift er en forutsetning for å kunne planlegge gode nye sykehusbygg. Et nytt nasjonalt foretak skal bistå i kunnskapsoverføring mellom helseforetak, i utvikling og forvaltning av eiendomsmassen og planlegging av byggeprosjekter. "

"Foretaket skal videre ha ansvar for å utarbeide og vedlikeholde metoder og verktøy for strategisk analyse på området. Utredningen skal bygge på eksisterende samarbeid innen eiendomsområdet. Etablering av foretaket skal ikke endre etablerte eier- og ansvarsforhold for forvaltning og utvikling av eiendommene. Helse Sør-Øst RHF ble bedt om å lede arbeidet. Departementet skal delta som observatør. Utredningen skal være ferdigstilt innen 1. oktober 2013."