God vekst i utleiebransjen

Norsk Utleieforening var i overkant optimistiske da de spådde en omsetningsøkning på 20 prosent for 2011. En vekst på 12,6 prosent er allikevel meget respektabelt.

Hvem er med i bransjeanalysen?

- Det er totalt 225 selskaper som er med i Norsk Utleieforenings analyse av bransjen (2011).

- Party/event, bilutleie, trucker, sjøredskaper, anleggsmaskiner med fører, mobilkraner med fører, forskaling, containere for sjø og offshore er utleievirksomhet som ikke kommer under Utleieforeningens bransjedefinisjon.

- En del utleieselskaper har også andre virksomhetsområder. Der utleie utgjør over 60 prosent av den totale omsetningen inkluderes hele omsetningen, mens når omsetningen ligger under 60 prosent prøver de å finne ut hvor stor selskapets utleieomsetning faktisk er.

Odd Arne Gansmo, økonomisjef i UCO, kunne igjen presentere ferske bransjetall under Utleiekonferansen. Utleieforeningens tall for 2011 forteller at bransjen omsatte for knappe 5,6 milliarder kroner. Det ga en omsetningsvekst på 12,6 prosent og et driftsresultat på 7,5 prosent. Driftsresultat var det mest gledelige ved 2011-tallene. I 2010 var nemlig utleiebransjens driftsresultat helt nede på 4,5 prosent.

Utleieselskapene har imidlertid fortsatt et lite stykke igjen før de kan matche tallene fra 2008. Før finanskrisen inntraff omsatte utleieselskapene for 5,9 milliarder og driftsresultatet lå på solide 11,8 prosent.

Det er noen måneder til Norsk Utleieforening har alle regnskapstallene for 2012 i havn, men Gansmo har innhentet noen tall fra medlemsbedriftene og basert på disse drister han seg til å spå utfallet av fjoråret.

- Det ser ut som vi hadde en omsetningsvekst på rundt 10 prosent i 2012. Vi tror resultatene går videre oppover, men ikke helt opp på 2008-nivå, sier han.

Maskininnsats

Norsk Utleieforening er også opptatt av å kartlegge hvor mye av BA-næringens maskiner og utstyr som kommer fra utleiebransjen. I 2009 lå dette tallet på 28,5 prosent. Etter en svak oppgang i 2010, steg utleieandelen til drøye 31 prosent i 2011 og i 2012 tror utleieforeningen at over 32 prosent av maskininnsatsen ved bygg og anleggsprosjekter vil komme fra utleieselskapene.

- Økningen i utleieprisene gjør at vi tror at økningen i antallet maskiner vi tilbyr inn i BA-næringen har vært moderat de siste årene. Tallene viser imidlertid at det er et betydelig potensial for oss som uleiebransje og hvor høyt vi skal opp er vanskelig å si, sier Gansmo.

Generalistene gjør det best

Det er generalistene, det vil si utleieselskapene som har et vidt spekter av maskintyper til utleie, som klarer seg best og som har kommet seg fortest opp på gammelt nivå etter nedturen i 2009 og 2010. Produktgrupper som stillas, personløftere og tårnkraner klarer seg også godt, men ifølge Utleieforeningens tall opplever moduler en betydelig nedgang i utleieaktiviteten.

Stabil sysselsetting

Antallet ansatte i utleiebransjen holder seg bemerkelsesverdig stabilt. Til tross for en betydelig nedtur i 2009, sank tallet på ansatte kun fra 2600 til 2450. Etter dette har antallet ansatte i utleiebransjen igjen steget til rundt 2600. Effektiviteten i bransjen hadde også en liten dupp når markedet ble tøffere, men nå ligger omsetningen på omtrent 2,2 millioner per ansatt.

- Tallene over ansatte forteller at utleiebransjen tar vare på menneskene og det tror jeg er fordi vi sitter på en kompetanse som det tar tid og utvikle, sier Gansmo.