Norsk olje og gass fornøyd med Ap

Norsk olje og gass, tidligere Oljeindustriens landsforening, er fornøyd med at Aps programkomité går inn for å gjennomføre en konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Administrerende direktør Gro Brækken minner om at det er et klart flertall på Stortinget for en slik vurdering av følgene ved petroleumsvirksomhet.

– Det er også et stort flertall i befolkningen og i Lofoten og Vesterålen for en konsekvensutredning. I neste stortingsperiode må ikke en liten minoritet få hindret den videre prosessen i et område som ikke skiller seg vesentlig fra andre steder på norsk sokkel der vi har aktivitet, sier Brækken.

Hun viser til at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i november i fjor la fram ny kunnskap om virkningene av olje- og gassvirksomhet.

– Denne kunnskapsinnhentingen viser at det ikke er noen miljømessige eller sikkerhetsmessige grunner for ikke å åpne området. Sokkelen her skiller seg ikke vesentlig fra andre områder, der vi i de siste 40 årene har drevet trygg og god aktivitet. Det akter vi også å gjøre i Lofoten, Vesterålen og Senja, dersom områdene åpnes for petroleumsaktivitet, sier Brækken.

Hun tar også til motmæle mot den framstillingen at konsekvensutredning nær sagt alltid fører til lete- og prøveboring.

– Feltet Troms II ble konsekvensutredet i 1984 og 1989, og Nordland VII ble utredet i 1994. Ingen av disse områdene er åpnet. Det finnes flere eksempler på at det ikke er noen automatikk, sier Brækken. (©NTB)