EU holder tilbake veimilliarder til Polen

EU fryser drøyt 6,5 milliarder kroner i overføringer til Polen, etter mistanke om prissamarbeid mellom polske veientreprenører.

Pengene er øremerket veiprosjekter i Polen, men blir nå frosset etter at polske myndigheter selv har innledet etterforskning av entreprenørselskap som mistenkes for prissamarbeid og kartellvirksomhet.

Elleve personer er hittil siktet i saken, blant dem flere ledere av entreprenørselskap og en tidligere direktør i det polske veidirektoratet.

Fordelte seg imellom

En talsmann for påtalemyndigheten i Warszawa opplyser at ti polske og utenlandske ledere risikerer opptil tre års fengsel dersom de blir funnet skyldige i å ha fordelt tre store veiprosjekter seg imellom.

En av de siktede skal også ha bestukket en tidligere direktør i det polske veidirektoratet, som skal ha fortalt hvor mye man var villig til å betale for de ulike kontraktene. Disse to risikerer opptil åtte års fengsel.

Mottar mest

Polen mottar mer i overføringer fra EU enn noe annet land, og en stor del av pengene benyttes til å ruste opp infrastrukturen i landet.

– EU-kommisjonen har stanset utbetalingene inntil situasjonen er avklart og omfanget av problemet er fastslått, sier en talskvinne for kommisjonen.

– Vi håper å kunne gjenoppta utbetalingene så raskt som mulig og regner med at det vil skje, sier Shrin Wheeler.

– Tvilsomme antakelser

I tillegg til de drøyt 6,5 milliarder kronene som nå er frosset, vil ytterligere 30 milliarder kroner som er bevilget til eksisterende veiprosjekter i Polen kunne bli holdt tilbake, dersom saken ikke blir løst, understreker hun.

Polens viseminister for regional utvikling, Adam Zdzieblo stiller seg «helt uforstående» til EUs beslutning om å fryse pengestøtten og hevder beslutningen bygger på tvilsomme antakelser.

– Vi tror at Kommisjonen vil omgjøre denne beslutningen, sier han.