Forleng levetiden til snøfreseren

Mange nordmenn har kjøpt snøfreser. Ikke alle vet hvordan de skal ta vare på den. Her får du noen gode tips for lenger levetid.

– Februar er en snørik måned. Mange nordmenn kjøpte snøfreser i høst, men få husker å ta vare på den, sier markedssjef for hage og fritidsprodukter Bjørnar Teig i Ole Chr. Bye AS.

Selv om det for tiden er ganske lite snø i store deler av landet, er det fortsatt lenge igjen av den norske vinteren. Historiske værdata fra Metrologisk institutt viser at februar ofte byr på store snøfall.

Teig har solgt tusenvis av snøfresere. Nå kommer han med rådene som kan forlenge snøfreserens levetid med flere år, samt spare deg for mye unødvendig stress om snøfreseren ikke skulle starte.

– Flere eier en snøfresere i Norge enn noen gang. Få vet hvordan maskinene bør behandles. Dårlig vedlikehold sliter på selv de beste modellene, og mange opplever å plutselig måtte grave frem snømåka når det laver ned som verst. Gjør snøfreseren klar nå, oppfordrer Teig.

Her er hans fem enkle tips til hvordan du forlenger levetiden på snøfreseren din.

1. Prøvestart motoren
Bensin er ferskvare og bør ikke være eldre enn tre måneder. Fyll derfor på med ny bensin. Prøvestart motoren, sett gassreguleringen midt i mellom lav og høy, still choken på full. Trykk tre til fire ganger på "primeren", gummihetten som spruter bensin rett inn i forgasseren, og skru på tenningen. Har du freser med startsnor? Dra den ut til du kjenner motstand, la snoren gå sakte tilbake og trekk den så raskt ut igjen. Gjenta prosedyren til motoren starter.

2. Sjekk oljen
Bruk peilestaven i påfyllingsrøret. Det skal være olje til "full"-merket. Mål ikke oljenivået hvis motoren nettopp har vært i bruk, da vil det vise for lavt nivå. Er oljen misfarget, skifter du den ved å fjerne tappebolten under motoren. La den brukte oljen renne ned i et spann eller lignende.

3. Rens tennpluggen
En vanlig årsak til at tennpluggen ikke tenner kan være sotavleiringer. Hvis det legger seg mye sot på tennpluggen, lager den ikke kraftig nok gnist. Ta ut tennpluggen. Bruk en stålbørste til å fjerne sot fra elektrodene. Er tennpluggen veldig slitt bør du bytte tennplugg.

4. Kontroller brytepinnene
Brytepinnene, som også kalles skjærebolter, låser freserskovlen til akslingen. Stein eller isklumper som hindrer skovlen å dreie rundt, fører til at brytepinnene ryker og skovlen frigjøres. Hvis du ikke har originale brytepinner, men bruker spiker, skruer eller lignende risikerer du at giret som driver skovlen blir ødelagt. Sørg derfor alltid for å ha ekstra brytepinner tilgjengelig.

5. Sjekk smørepunktene
Smørepunktene trenger fett. Bruk en fettpresse. Her er det særlig viktig å smøre akslingen som sitter foran på snøfreseren. Dette forhindrer rustdannelse i akslingen.