LNS og Robbins med TBM-avtale

Fredag 25. januar 2013 var en merkedag for norsk tunnelvirksomhet. LNS og Robbins ble enige om en intensjonsavtale for leie av en Robbins hard rock-maskin.

Maskinen har en diameter 7,23 m som skal bore ca. 12 km av vannveien på renoveringen av Nedre og Øvre Røssåga ved Korgen i Nordland.

Det er over 20 år siden sist en TBM var i bruk i Norge og det er rimelig at mange av de som besitter kunnskap om dette kan kalle seg senior nå. I avtalen inngår derfor opplæring av personell fra LNS. For første gang her til lands skal det monteres et conveyorbelte, et transportbånd gjennom hele tunnelen for å transportere massene ut. Conveyorbeltet har en kapasitet på 600 tonn i timen. TBM’en har tidligere vært i bruk på utbyggingen av Karanjukar på Island. Maskinen skal bygges om i Ohio og Italia før den sendes til Norge i august. Det forventes oppstart boring medio november.

Utbyggingen av Øvre og Nedre Røssåga øker produksjonen med 200 GWh og tilsvarer nok strøm til 10.000 husstander. I alt skal det drives rundt 19 km tunnel hvor det på ca. 12 km skal brukes TBM. Oppstart vil skje i mars 2013 og prosjektet ferdigstillelses 2016.

Robbins og LNS ble enige om en avtale etter en lengre prosess med mange involverte på begge sider.