Solberg: Vi har et fantastisk godt utgangspunkt

Erna Solberg ble klappet inn som «Norges neste statsminister» på Oslo Høyres årsmøte. Selv er hun svært optimistisk både på partiets og egne vegne foran årets valg.

Til sangen «She's a lady» og stående applaus fra partikolleger gikk Erna Solberg opp til podiet for å tale for Oslo Høyres årsmøte lørdag. Av partikolleger ble hun introdusert som Norges neste statsminister.

– Dette er ikke et one woman-show, men hardt lagarbeid, understreket partilederen i talen.

Likevel har hun grunn til å smile, med meningsmålinger som jevnt viser en oppslutning på godt over 30 prosent.

– Vi har et fantastisk godt utgangspunkt. Muligheten er stor, sier Solberg til NTB om hvordan hun ser sin egen sjanse til å bli statsminister etter valget.

I talen snakket Solberg om de fire hovedpunktene for Høyre i årets valgkamp: Kunnskapsskolen, nye og trygge arbeidsplasser, større valgfrihet i helsevesenet, og vei og kollektivtrafikk.

Overdrevet veivalg
Samtidig som hun i likhet med de rødgrønne kaller årets valg et «retningsvalg», liker hun ikke retorikken som brukes rundt uttrykket.

– Det snakkes om veivalget som om den ene veien går til himmels og den andre til dødens rike. Vi er tross alt konservative, vi skal ta ting steg for steg. Vi skal ikke snu opp ned på alt, men vi har en klar og tydelig retning, sier hun.

Til NTB utdyper hun:
– Det er et retningsvalg, men det er ikke slik at samfunnet vi har i dag raseres med oss i regjering. Jeg tror heller ikke folk tror på den retorikken som brukes rundt dette, og det gjør den rødgrønne politikken mindre troverdig. Det blir litt annerledes med Høyre i regjering, men det blir en samfunn vi kjenner igjen. Vi skal ikke bygge ned velferdssamfunnet, men vi skal utvikle det.

Status å være lærer
Kunnskap er en av Høyres viktigste saker i årets valgkamp. Erna ønsker seg en norsk skole og flere norske forskere i verdensklasse.

– Gjennomsnittlig er ikke godt nok for norsk skole. Vi vil ha en skole i verdensklasse, og nøkkelen til det er bedre lærere, sier Solberg.

Etter- og videreutdanning av lærere nevnes som det viktigste tiltaket til en bedre skole, sammen med flere skoletimer.

– Å være lærer skal være blant toppønskene til ungdommer som vil ta utdanning, mener Solberg.

– Samtidig må vi jobbe for at flere fullfører yrkesfagutdanning, og for at yrkesfagene får høyere status, for vi trenger dem også.

Valg i helsevesenet
Samtidig understreket Solberg i sin tale Høyres ønske om større valgfrihet i helsevesenet dersom partiet kommer i regjering.

– Slik det er nå, er det et offentlig helsemonopol. Mennesket skal være viktigst i helsepolitikken, ikke systemet, sier Solberg, som mener dette hindrer mange å få behandling.

– Å bruke private klinikker på statens regning vil få ned køene. Vi trenger flere tilbud, og tilbud som tenker nytt, mener hun.