15 viltpåkjørsler på én dag i Hedmark

Så mange som tolv elger og tre rådyr ble påkjørt i Hedmark fredag.

– Det er mye elg, samtidig som trafikktettheten har økt, forklarte operasjonsleder Trond Ola Berg i Hedmark politidistrikt til NTB fredag formiddag.

Da var en rekke elger og rådyr allerede påkjørt, og antallet skulle fortsette å øke utover dagen.

Ingen av fredagens påkjørsler førte til personskader, men 2. nyttårsdag omkom en mann i 50-årene da han kjørte på en elg på riksvei 25 ved Østby i Trysil.

Bilen kjørte av veien, og mannen ble sittende fastklemt etter ulykken. Elgen har trolig havnet på biltaket etter kollisjonen og klemt det ned.

– Det er jo ikke viltgjerder langs alle veiene våre. Påkjørslene skjer gjerne langs de vanlige strekningene, men spektret det siste døgnet er bredt. Ellers skjer det gjerne oppover i Østerdalen og på Trysilveien, sier Berg.

Han forteller at det har vært mange viltpåkjørsler om vinteren også de foregående årene.

Skadde dyr

Den første påkjørselen fredag fant sted i Åsvangveien på Stange klokka 7.36 da en trafikant kjørte på et rådyr. Tre minutter senere ble en elg påkjørt i Tynset på fylkesvei 665 mot Brydalen.

Klokka 7.53 var det igjen en elg som ble påkjørt, nok en gang på Stange. Det skjedde på fylkesvei 24, cirka en kilometer nord for Malungen.

Neste elg ble påkjørt klokka 8.47 i Kongsvinger i Røgdenvegen på Hokkåsen. På riksvei 25 fra Selen i retning Trysil, cirka 2 kilometer inn på norsk side, ble ytterligere en elg påkjørt klokka 9.36. Elgen ble liggende hardt skadd på stedet.

Åtte minutter senere ble et rådyr påkjørt på E16 ved Sander i Sør-Odal. Også dette dyret ble liggende hardt skadd på stedet.

Truffet av toget

Klokka 17.08 kom ei ny melding om en påkjørsel mellom Grimsbu og Krokhaug, og noen minutter senere ble nok en elg påkjørt mellom Rømoen og Jordet. I begge disse tilfellene forsvant elgen.

Klokka 18.20 kjørte toget på to elger ved Ophus.

Klokka 18.27 kom melding om en påkjørt elg på fylkesvei 210, og klokka 20.15 ble en elg påkjørt på fylkesvei 530. Denne elgen døde på stedet.

Senere på kvelden ble et rådyr påkjørt ved Skarnes, mens tre elger ble påkjørt i Romedal, ved Bergeberget og mellom Åkerstrømmen og Otnes.

Fallviltgruppa ble varslet i alle tilfellene.