Ledigheten verdens nye krise

Etter å ha diskutert krise i finans- og banksektoren i år etter år, er det en kveldende arbeidsledighet som har tatt oppmerksomheten i Davos.

– Hovedtema her nede er hvordan finanskrisen har endret karakter, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter å ha diskutert global økonomi med en rekke politiske ledere og finanstopper på Verdens økonomiske forum i Davos fredag.

– Man har diskutert finanskrise her i mange år, og da har det handlet om banker og finansmarkedene. Men det det handler om nå, er arbeidsløshet og arbeidsmarkedet, fremholder han.

Selv om den akutte faren for at stater ikke skal klare å betale gjelden sin, eller at banker skal gå over ende, ikke lenger er like stor, er krisen i arbeidsmarkedet vel så alvorlig, understreker Stoltenberg.

Rekordmange

FNs arbeidsorganisasjon ILO spår at antallet arbeidsløse i verden vil stige til rekordhøye 202 millioner i år. Unge arbeidstakere er hardest rammet. I både Hellas og Spania er hver andre unge arbeidstaker uten jobb.

– Et hovedtema har også vært at arbeidsløsheten biter seg fast. Det skaper store sosiale ulikheter, sier Stoltenberg etter også å ha møtt lederen Christine Lagarde i IMF fredag.

Det viktigste er å få veksten opp igjen, sier Stoltenberg.

Vekst

IMFs økonomer har nylig innrømmet at man ikke klarte å forutse hvor stor innvirkning harde kutt og sparing skulle få på europeisk økonomi.

Lagarde råder nå europeerne til å roe tempoet i arbeidet med å redusere budsjettunderskuddene.

– Det er bedre å arbeide kollektivt, ta seg litt bedre tid heller enn å legge ut på en tvungen marsj, sa IMF-lederen til TV-kanalen France 2, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også Stoltenberg mener det har vært for mye fokus på kortsiktig kutt og sparing.

– Det sier seg selv at gjelden må ned. Men det handler mer om hvordan og hvor raskt, sier statsministeren.

– Det viktige er å prøve å styrke budsjettbalansen i fremtiden uten å kutte så mye i pengebruken i dag, for det kan lett føre til for store innstramminger, økt ledighet og bare større problemer, sier han og trekker heller fram ting som pensjonsreformer som veien å gå.

Vekst

Problemet er hvordan man skaper vekst, mener statsministeren.

– Normalt har man skapt vekst med å øke pengebruken over offentlige budsjetter. Det er ikke mulig fordi landene har så stor gjeld. Så har man skapt vekst gjennom å redusere rentene. Det er heller ikke mulig, for renten er nær null, sier han.

– Da er det grunnleggende sett ett virkemiddel igjen, og det er å få til endringer i måten økonomien virker på, sier han om endringer i skattesystem, pensjonssystem og forenkling av økonomien.