Statnett går for milliardutbygging

Styret i Statnett fastholder planene for en ny 420 kV-ledning fra Nordland til Finnmark. Den sørligste delen fra Ofoten til Balsfjord har en prislapp på tre og fire milliarder kroner.

I et møte i går vedtok styret at planen om å bygge fra Ofoten til Skaidi ligger fast. Styret fattet prinsipiell investeringsbeslutning for den sørligste delen fra Ofoten til Balsfjord – kostnadsberegnet til mellom tre og fire milliarder kroner.

Styret besluttet samtidig at arbeidet med den nordlige delen fra Balsfjord til Skaidi videreføres med mål om at hele prosjektet skal realiseres.

- En ny forbindelse i Nord-Norge er nødvendig for å sikre strømforsyningen i landsdelen, legge til rette for nyetablering og vekst innen nærings- og industrivirksomhet og ny planlagt fornybar kraftproduksjon i regionen. Dette er en viktig del av neste generasjon sentralnett, og vi er glade for å komme et skritt nærmere realisering av de omfattende og viktige planene om nytt nett i våre nordligste fylker, sier konsernsjef i Statnett Auke Lont i en pressemelding.

- Nettet nordpå må forsterkes og fornyes for å møte fremtidens krav til sikker strømforsyning. Ledningen Ofoten-Skaidi er viktig for å bedre forsyningssikkerhet i Nordre-Nordland, Troms og Finnmark. Den sørligste delen fra Ofoten til Balsfjord haster mest og besluttes dermed først, sier Håkon Borgen, Statnetts konserndirektør for nettutbygging.

Ledningen Ofoten-Balsfjord er 150 kilometer lang, og strekningen Balsfjord-Skaidi er drøye 300 km. Traseen vil i all hovedsak gå parallelt med eksisterende ledninger. Stasjonene i Ofoten, Kvandal, Bardufoss og Balsfjord skal samtidig utvides og nord for Balsfjord planlegges det tre nye stasjoner i Nordreisa, Alta og Skaidi.

Prosjektet er det største og mest omfattende landbaserte prosjektet i Statnett noensinne.


Fakta om prosjektet:

- Ofoten-Balsfjord 150 km

- Balsfjord-Skaidi 310 km

- Ombygging av 4 transformatorstasjoner

- Nybygging av 3 transformatorstasjoner

- Riving av cirka 100 km eksisterende ledning

- Berører 13 kommuner og 3 fylker

- Konsesjon er gitt av NVE for 512 km Ofoten - Hammerfest

Fremdrift: Avventer endelig konsesjon fra OED, 6 - 7 års byggetid fra beslutning om å starte bygging