Block Berge Bygg Årets Betongelementfabrikk

Block Berge Bygg ble på medlemsmøtet til Betongelementforeningen torsdag kveld kåret til Årets Betongelementfabrikk 2012.

Det var ikke noen lett oppgave å plukke ut vinneren til kåringen av Årets Betongelementfabrikk 2012. Sjelden har det vært så mange gode kandidater å velge blant, men valgt falt til slutt på den dyktige bedriften fra Jæren.

Block Berge Bygg AS har en av Skandinavias mest moderne og effektive produksjonsanlegg for betongelementer. Fabrikken ligger på Øksnevad i Klepp kommune på Jæren og produserer ca. 650 tonn pr. dag. Betongelementene brukes i Block Berge Bygg AS sine totalentrepriser hovedsaklig i Rogaland, men har og resten av landet som marked. Fabrikken leverer komplette bæresystemer til bygg, som hulldekke, søyle, bjelke, trapp, innervegg og fasadeelementer. Fabrikken sysselsetter i dag ca. 140 timelønte + 12 i fabrikkadministrasjonen.

Juryen hadde mange gode kandidater til vurdering for året 2012, samtidig ønsket juryen å legge vekt på miljøaspektet ved vurdering av kandidatene. Juryen mener og at man bør se på hvordan bedriften møter utfordringen fra samfunnet rundt, og da med fokus på utslipp til det ytre miljø.

I juryens uttalelse heter det blant annet: "En bedrift som har satset mye på optimalisering av produksjonsprosessen pekte seg tidlig ut, juryen vektlegger entusiasmen og gjennomføringsviljen sammen med de konkrete resultatene bedriften kan vise til. Man har satset mye på tiltak som reduserer materialbruk og avfallsmengden ved produksjon av betongelementer, dokumentasjon av produktenes miljøegenskaper og på å redusere utslipp til det ytre miljø i produksjonen av betongelementer. I dette arbeidet har bedriften brukt LEAN som konsept for å lære av feil som gjøres i produksjonen og få økt effektiviteten ved å optimalisere arbeidsoperasjonene på en måte som fører til mindre sløsing av materialer. Bedriften har brukt LEAN konseptet på en metodisk og nytenkende måte fremfor ukritisk å godta vedtatte sannheter."

Æresbevisningen Årets Betongelementfabrikk har blitt tildelt en av BEFs tilsluttede fabrikker siden 1994, i år tildeles den for tjuende gang. Juryen legger vekt på følgende kriterier i sin vurdering;

* Helse, Miljø og sikkerhetsarbeid
* Bidrag til innovasjon og kunnskapsvekst
* Motiverer nyutdannede til å søke en fremtid i betongelementbransjen
* Viser endringsvilje og tilpasningsdyktighet
* Har vært en god ambassadør for bransjen gjennom siste år
* Bidrar til en mer miljøvennlig produksjon i et samfunnsperspektiv

I juryen satt John-Erik Reiersen (Betongelementforeningen), Svein Eriksson (Norcem) og Per-Helge Pedersen (Byggeindustrien). Hedersbevisningen ble delt ut av Gustav Amlie (Norcem) og Arve Brekkhus (Byggeindustrien).