Gausdal Arena / Gausdal vgs

Gausdal Arena / Gausdal vgs

Sted: Segalstad bru

Prosjekttype: Flerbrukshus

Areal nybygg: 5.700 kvm

Byggherre: Oppland fylkeskommune

Totalentreprenør: Miljøbygg

Kontraktssum eks. mva:
98 millioner kroner

Arkitekt: Link arkitektur

Rådgivere: RIB: Sweco - RIBR: Norsk Brannvernforening - RIV: Emcon - RIE: Hallås Lillehammer (nå Norconsult) - RIGEO: Siv. Ing. Jack Lau - RIAKU: Berg Knudsen

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Hamstad - Rør: GK Rør - Elektro: Moelven Elektro - Gravearbeider: Løype Anleggsdrift - Stål: Armec - Prefab betong: Spenncon - Tak: Lett tak - Limtre: Moelven Limtre - Heis: Reber Schindler - Idrettsgulv: Gulv og takteknikk - Labinnredning: Kilab - Kantinekjøkken: Lillehammer storkjøkken - Taktekking: Protan Tak - Flis: Mjøsen murermesterforening - Utvendig kledning: Norsk Spon - Alu og glass: Profilteam - Brannisolering: Firesafe - Maler: Malermesterne Indre Østland - Gulvstøp: Solli gulvstøping - Betongsaging: Gjøvik Betongservice - Blikkenslager: J&K Johnsen - Solskjerming: Scandi - Foldevegger: Foldevegger Saxi - Rekkverk: PKS - Dansegulv: Unisport - Auditoriestoler: Skeie - Innventar i hall: Killingmo og Tønsberg - Parkett amfi: Parkettpartner - Betongkummer: Vulkan Smith - Vinduer: Norgesvinduet - Ståldører: Daloc - Kjøkken: Sigdal - Himling og systemvegger: Tøftum innredning - Ferdigbetong: Betong Øst - Porter: Port Innlandet - Lås og beslag: Møller Undall - Konstruksjon amfi: Pretre - Speil danserom: Sagstuen

Innbyggerne i Gausdal og elevene ved Gausdal videre-gående skole
kan endelig få ta i bruk sin etter-
lengtede, nye storstue. I flerbruks-
huset til 140 millioner kroner vil det yre av liv fra tidlig morgen til sen kveld.

Gausdal Arena/Gausdal videregående skole er et samarbeidsprosjekt mellom Oppland fylkeskommune og Gausdal kommune. Bygget ligger lokalisert på Segalstad bru, administrasjonssenteret i Gausdal kommune i Oppland. Flerbruks-
huset inneholder ny idrettshall med garderobeanlegg, dansesal, frivillighets-
sentral, kulturskole, ungdomshus, en samlokalisering av Gausdal folkebibliotek og skolebibliotek, kantine, klasserom med kjemilaboratorium samt lærerarbeidsplasser.

Det nye flerbrukshuset binder fysisk sammen Gausdalshallen med det eksisterende bygget som huser Gausdal videregående skole. Iberegnet i prosjektet har det også vært en delvis rehabilitering av de eksisterende arealene til Gausdal videregående skole og den eksisterende Gausdalshallen.

Nødvendig investering
Prosjektet har en prislapp på ca. 140 millioner kroner hvorav Gausdal kommune og Oppland fylkeskommune dekker omtrent halvparten hver. Selv om en regning på ca. 70 millioner kroner er stiv kost for en liten kommune med 6.000 innbyggere, har investeringen vært ytterst nødvendig for kommunen. Behovet for en ny idrettshall i Gausdal har vært prekær i mange år. Idrettslinja på den videregående skolen leier hallen på dagtid og på kveldstid har den vært fullbooket av lokale klubber og lag. Kulturskolen i Gausdal har lenge levd en omflakkende tilværelse og ungdomshus har det vært snakket om lenge. Nå har kommunen fått et flott bygg som samler både unge og gamle og vil yre av liv.

Prosjektet har bestått av ca. 5.700 kvm nybygg. Fylkeskommunen har vært oppdragsgiver og kontraktspart for hele prosjektet, men kommunen og fylkeskommunen har inngått avtaler seg imellom når det gjelder praktiske og økonomiske forhold. Det blir også et samarbeid om drifting av bygget.

Prosjektet har vært en totalentreprise utført av Miljøbygg. Entreprenøren har hatt en kontrakt inklusive tilleggsbestillinger med Oppland fylkeskommune på ca. 98 millioner kroner eks mva.

Mange brukere
Oppland fylkeskommunes prosjektleder Frode Rønning forteller om et godt samarbeid mellom alle involverte aktører i prosjektet.

– Dette har vært et spesielt prosjekt på flere måter. Det er for det første et samarbeidsprosjekt mellom Gausdal kommune og Oppland fylkeskommune. Men det er også et bygg med mange ulike brukere som har sine behov. Bygget skal også være åpent på kveldstid med de utfordringene det medfører i forhold til driften, sier han.

Full aktivitet på skolen
Prosjektlederen berømmer Miljøbygg for en svært god dialog med Gausdal videregående skole og brukerne av den eksisterende idrettshallen i løpet av byggeperioden.

– Det har vært full byggeaktivitet på samme tid som skolen har opprettholdt sin undervisningsvirksomhet for fullt gjennom hele byggefasen. Det har selvsagt budt på utfordringer, men vi har ikke mottatt noen negative tilbakemeldinger i løpet av byggeperioden, sier han.

Kløyvd spon
Arkitekt for Gausdal Arena er Link Arkitektur. Oppland fylkeskommune har satt krav om omfattende bruk av tre i sine prosjekter og arkitekten har latt seg inspirere av en tradisjonell løsning med bruk av kløyvd spon på deler av fasaden. Det er et materiale og teknikk som blant annet ble benyttet på de gamle stavkirkene her i landet. Ellers er treverket i fasaden en vedlikeholdsfri malmfuru som med tidens tann vil få en grå og sølvfarget tone.

– I idrettshallen er det benyttet fem store limtredragere med et spenn på 33 meter fra Moelven Limtre, som sammen med betongsøyler bærer taket i hallen, forteller Miljøbyggs prosjektleder Anders Wien. Også gavlveggen i idrettshallen er levert av Moelven, mens stål og prefabrikkerte betongelementer i hallen er levert av Spenncon.

Han forteller at veggkonstruksjonen i bygget er tradisjonelt bindingsverk med isolasjon. Inngangspartiet og deler av fasaden består av profiler av aluminium og glass, levert av Profilteam.

Det nye flerbrukshuset har fått to ulike energistandarder. Opprinnelig plan var at hele bygget skulle være et B-bygg, men delen av bygget som rommer idrettshallen og lærerrom, har oppnådd energiklasse A.

– Bygget blir varmet med et fyringsanlegg med biooljebrenner kombinert med varmepumpe. Den gamle oljebrenneren på den videregående skolen er byttet ut med moderne utstyr. I bygget er det en kombinasjon av vannbåren varme i gulv og radiatorer, forklarer Rønning.

GK Rør har utført rørentreprisen, mens arbeidet med ventilasjon er gjennomført av Hamstad. Elektroentreprisen er den største underentreprisen i prosjektet og er utført av Moelven Elektro.

Sportsgulv som reduserer belastningsskader
I den nye idrettshallen er det lagt ned ekstra kvalitet i sportsgulvet, som er et kombielastisk gulv med svært gode egenskaper.

– Vi har lagt ekstra vekt på dette, siden hallen skal tåle kontinuerlig hard bruk av i stor grad barn og ungdom. Dette gulvet bidrar til å redusere belastningsskader, det er spesielt viktig i denne hallen hvor det spilles mye håndball, sier Rønning.

Etterlengtet bygg
Bygget ble tatt i bruk av brukerne i begynnelsen av desember og det har ikke vært mangel på gladsaker i lokalmedia og positiv respons til prosjektledelsen etter ferdigstillelsen.

– Gausdal Arena er et etterlengtet bygg. Den videregående skolen har fått hevet standarden på sine fasiliteter og en rekke tilbud for både unge og eldre i kommunen har nå blitt samlet under ett tak. Dette prosjektet er et kjempeløft for Gausdal, sier han.

Gausdalshallen rehabiliteres
Miljøbygg er imidlertid ikke ferdig med sitt engasjement på Segalstad bru.

– Vi rehabiliterer nå den eksisterende Gausdalshallen. Dette arbeider vil pågå til mai, sier Miljøbyggs prosjektleder Wien. Også i denne hallen vil det bli det lagt et topp moderne kombielastisk sportsgulv og garderobeanlegg blir modernisert. Når rehabiliteringen av Gausdalshallen er ferdig, er det komplette anlegget meget godt rustet til å arrangere turneringer, siden det kan spilles kamper i to haller på samme tid.

Tekst og foto: Jørn Hindklev

 

 


Flere prosjekter