Gartnerhagen-Minde

Gartnerhagen-Minde

Sted: Bergen

Prosjekttype: Tre nye leilighetsbygg

Salgssum: 67 millioner kroner

Bruttoareal: 3.523 kvm

Tiltakshaver: Gartnerhagen-Minde

Arkitekt: Lund & Partner

Rådgivere: RIB: H2-Byggteknikk - RIRør: VVS fag - RIVent: Techmentor - RIE: BI Elektro - RIBr: Skansen Consult - RI Forurensede masser: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey - Grunnarbeider: Sartor Maskin - Grunnarbeider utomhus: Boasson - Betongarbeider: Stoltz Entreprenør - Vinduer: H-vinduet Magnor - Innerdører: Swedoor - Ytterdører: Gilje - Tømmer og innredning: Åsane Byggmesterforretning - Maler: Instebø og Torgersen - Parkett: Bo Andren - Mur og flis: Fyllingen Mur og Flis - Rørlegger: VVS Fag - Elektro: BI Elektro - Ventilasjon: Bergen Luft-
teknikk - Branntetting: Skadeservice - Kjøkken: Designa Bergen - Heiser: HK Service - Byggvask/ rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Transport og byggavfall: Ragn Sells

Gartnerhagen-Minde AS, som eies av Stoltz Bolig, har ført opp tre leilighetsbygg med til sammen 26 leiligheter på Minde i Bergen.

Prosjektet består av et langhus og to punkthus. Langhuset inneholder 14 leiligheter, mens punkthusene har seks leiligheter hver.

67 millioner kroner
Samlet nettoareal er 1.854 kvm. Brutto omfatter Gartnerhagen-Minde 3.523 kvm. Da er en parkeringskjeller som ligger under langhuset regnet med. Samlet salgssum for de 26 leilighetene er 67 millioner kroner. Det er arkitektfirmaet Lund & partner AS som har tegnet byggene, som er ført opp i delte entrepriser. Stoltz Entreprenør AS har hatt betongarbeidene, Åsane Byggmesterforretning AS har utført komplett tømmerarbeid og kjøkken og parkett, Sartor Maskin AS utførte grunnarbeidene, mens Svein Boasson AS utførte utomhusarbeidene. Grunnarbeidene startet i juni 2011. Byggene ble fullført i januar i år.

Dialog med omgivelsene
Sivilarkitekt Tor Lund i Lund & Partner sier at det arkitektoniske hovedgrepet var å skape kompakte bygg med best mulig utsikt og solforhold, til tross for at tomten ligger trangt til mellom to gater.

– Det var også viktig å føre opp bygg som er i dialog med omgivelsene. Det har vi oppnådd med å skape ensartete bygg med nøktern og minimalistisk arkitektur og felles materialbruk. Mellom byggene har vi laget et torg som er beskyttet mot trafikk, sier Lund.

Krevende tomt
Tomten er på cirka 1,5 mål og skråner kraftig. Det er gater mot øst og vest og bygg mot sør og nord. Grunnen bestod ifølge prosjektleder Rune Matre i Stoltz Bolig av leire. De to punkthusene er pelt til fast fjell med 14 peler som er 11 meter lange per bygg. Det er lagt radonduk under punkthusene. I langhuset luftes eventuell radongass ut via parkeringskjelleren. Mellom byggene er det en fordrøyningskulvert for overvann som har utløp i en bekk som renner langs tomtens sørlige grense.

Rune Matre sier at tomten med grunn av leire og en bekk som måtte legges om. Trang tomt med tilkomst via smal vei og pelingen av punkthusene var de største utfordringene i byggingen av Gartnerhagen-Minde.

Langhus og punkthus
Både langhuset og de kvadratiske punkthusene har fire etasjer over bakken. Parkeringskjelleren under langhuset rommer 21 biloppstillingsplasser. I langhuset er det fire leiligheter i første, andre og tredje etasje og to store leiligheter i den inntrukne fjerde etasjen. I punkthusene er det to leiligheter i første og andre og to leiligheter som går over tredje og fjerde etasje.

Leilighetene er fra 52 til 103 kvm og ble solgt til en snittpris per kvm på 37.000 kroner. Standarden er god og det var mulig for kjøperne å foreta tilvalg. Leilighetene i langhuset har universell utforming. Byggene ligger slik til at de får morgensol. Alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser. Leilighetene i fjerde etasje i langhuset har takterrasser på 65 kvm. Fra leilighetene er det utsikt mot Bergensdalen og det flotte byfjellet Ulriken.

Betong og stål
Bærende konstruksjon består av plasstøpt betong og stålsøyler i yttervegger. Skilleveggene mellom leilighetene er i betong. Takene er flate, isolerte med 350 millimeter mineralull og tekket med folie. Alle tre byggene har inntrukne toppetasjer med takterrasser. Fasadene er kledd med lyse Steni-plater og lyst gråmalt trepanel.

Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. Konstruksjonene er tørket ut med byggvarme og rotoravfuktere i månedsskiftet februar/mars starter grunnarbeidene for byggetrinn 2, som omfatter et langhus og et punkthus med totalt 20 leiligheter.

Komplett tømmerarbeid
Prosjektleder Trond Nepstad i Åsane Byggmesterforretning forteller at bedriften har utført komplett tømmerarbeid, samt hatt ansvar for kjøkken og parkett. Han sier at trang tomt med begrenset tilkomst, kort byggetid og høy aktivitet i bransjen var utfordrende.

– Vi har brukt egne ansatte, hvor tre av dem var lærlinger og flere utenlandske håndverkere her for å følge fremdriften, sier Nepstad.

Søppelanlegg
Oppvarming skjer med termostatstyrte elektriske ovner. Leilighetene med tre og fire rom har også peisovn. Det er 25 cm isolasjon i vegger og 35 cm i tak. Vinduene har en U-verdi på 1,1. Punkthusene har energiklasse C, mens langhuset har klasse D. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Frisk forvarmet luft tilføres stue og soverom. Luften trekkes ut fra våtrom og kjøkken. Alle leilighetene har kabel-TV og bredbånd. Byggene har søppelanlegg for restavfall og containere for papir. Det er rømningstrapp på langhuset og brannstiger på punkthusene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter