Uavhengig kontroll

De nye reglene om obligatorisk uavhengig kontroll trådte i kraft 1. januar i år. Selv om det nå er lagt ut informasjon og revidert veileder i midten av november på Direktoratet for Bygg Kvalitet (DiBK) sine hjemmesider, erfarer jeg at det fortsatt er knyttet usikkerhet rundt ordningen i næringen.

Liv Kari Skudal Hansteen

Adm. dir. RIF, Rådgivende Ingeniørers Forening

Andre gjestekommentatorer

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Entreprenør Holding

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

Tore Frellumstad, Abelia

Per Jæger, Boligprodusentenes Forening

Dette gjelder spesielt hva som ligger i ytelsen, hvilken kontrakt som skal benyttes og hvem som kan engasjere kontrollforetaket. En gjennomgang RIFs fagmiljø har gjort, viser også at det vil være behov for ytterligere spesifisering av ytelsen og gjennomføringen av kontrollen enn det som følger av SAK og veilederen.

Hvem kan engasjere kontrolløren?
Kontrolloppdraget må kontraktfestet direkte mellom tiltakshaver og kontrollforetak. Departementet har avklart at det ikke er adgang for en totalentreprenør å være kontraktspart for kontrollforetaket.

Hvilken kontrakt skal vi bruke?
Standard Norge har oppnevnt en komité som skal utarbeide en standardkontrakt for oppdrag om uavhengig kontroll. Arbeidet pågår, men ny standard vil ikke foreligge den nærmeste tiden. Inntil ny standard foreligger kan både NS 8402 og NS 8401 tenkes brukt, men disse er ikke tilpasset oppdrag om uavhengig kontroll spesielt. Dette kan derfor gi behov for å justere bestemmelsene bla. Bl.a reiser ansvarsforholdene rundt kontrollforetaket spesielle problemer.

Hva skal kontrolleres?
Den opprinnelige intensjonen var at det i regi av Standard Norge skulle utarbeides en standard for gjennomføringen av kontroll av prosjektering og utførelse, kalt NS 8450. Dette arbeidet ble også ført langt og sendt på høring, men arbeidet strandet da entreprenørsiden trakk seg fra komiteen i august 2011. RIF og Arkitektbedriftene forsøkte deretter å få arbeidet med NS 8450 tatt opp igjen i 2012, men fikk ikke gjennomslag for dette.

For enkelte fagområder vil kontrollen i stor grad bestå av en kontroll av at prosjekterings- og utførelsesstandarder er etterfulgt. Dette gjelder i hovedsak konstruksjonsteknikk og geoteknikk. For andre fagområdet som brannteknikk følges kontrollanvisninger i DiBKs reviderte veileder fra 16. november 2012. Kontroll av bygningsfysikk skal også følge kontrollanvisningene i veilederen, men disse er meget knappe sammenliknet med eksempelvis brannfaget. RIF har igangsatt arbeid med å gjennomgå de enkelte områder for kontrollen med sikte på klargjøring.

Anbefalingen fra RIF er derfor at hvert enkelt kontrollforetak enn så lenge bør gjøre en nærmere regulering av ytelsen og gjennomføringen av kontrollen i ytelsesspesifikasjonen til den enkelte kontrakt. Hva kontrollerende har forutsatt, bør også fremgå av ytelsesspesifikasjonen.