– På verdensbasis er ingeniør- og byggebransjen en av hjørnestenene i økonomien, og bidrar til å skape og ivareta samfunnskritisk infrastruktur. Dermed er den indirekte verdien til bransjen vel så stor som den direkte, sier Mona Stryken.

Mona Stryken, Direktør for Engineering i Atkins.
Hun viser til at sektoren årlig omsetter for mer enn 10 billioner dollar på verdensbasis. Det er om lag seks prosent av det globale bruttonasjonalproduktet, og det anslås at bransjen totalt sett sysselsetter omkring ti prosent av verdens samlede arbeidsstyrke.
Men samtidig som de fleste andre bransjer de siste tiårene har gjennomgått en rivende utvikling, særlig innenfor digitalisering, har ingeniør- og byggebransjen kommet litt senere i gang.
Store muligheter for digitalisering
– Produktiviteten til verdensøkonomien har totalt vokst med i snitt 2,8 prosent årlig de siste ti årene, men ingeniør- og byggebransjen ligger på bare ett prosent per år viser tall fra World Energy Council. Dette understreker at det ligger store muligheter for digitalisering i bransjen, fortsetter hun.
Stryken tror ikke at manglende innovasjon alene er årsaken til at bransjen ligger bak, men heller at innovasjonen foregår innenfor rammene av silotenking. Det er siloene som må brytes ned ved hjelp av digitalisering.
Artikkelen fortsetter under bildet

Bruk av VR i ingeniør- og byggebransjen kan bli langt vanligere i fremtiden.
– Vi er klare for et «digitalt skifte»
Hva betyr så dette digitale etterslepet for utbyggere og eiere av infrastruktur?
– Konsekvensene kan både være praktiske og økonomiske – forsinkelser, budsjettsprekker, beregninger av livsløpskostnader som er for lave og beslutningsgrunnlag som er for svake. Da får du verditap gjennom hele prosjektløpet – fra design via bygging og til drift og vedlikehold. Et digitalt skifte er nøkkelen til å få bukt med disse utfordringene, fortsetter hun.
Atkins kan vise til en rekke prosjekter internasjonalt, hvor gode digitale løsninger har vært en suksessfaktor. Et eksempel er Highways England , hvor digitale løsninger ble brukt for å planlegge kompleks vei-infrastruktur og forutse trafikkflyt, samt sikre kostnadseffektiv gjennomføring, ressursbruk og sikkerhet. Erfaring fra slike prosjekter vil være utslagsgivende for en digital og lønnsom bransje i fremtiden.
Artikkelen fortsetter under bildet

Atkins har brukt digitale løsninger for å forutse trafikken på britiske motorveier.
Atkins tar del i digitaliseringsrevolusjonen
Mona Stryken og Atkins mener at bedre informasjonsflyt på tvers av fagfeltet er nøkkelen til smartere avgjørelser, økt forutsigbarhet og transparens i infrastrukturprosjekter.
– Vår ambisjon er å ta en tydelig rolle i bransjens digitale skifte – gjennom å knytte mennesker, data og teknologi tettere sammen på tvers av landegrenser og siloer. Ved å utnytte det potensialet maksimalt, trenger vi ikke engang å være i samme land for å lage de beste løsningene.
Global og digital tilnærming
Global Design Centre er spydspissen i Atkins’ digitale satsning.
– Global Design Centre spiller en nøkkelrolle i vårt tilbud og vår kompetansedeling. Derfra kan vi raskt og effektivt allokere ressurser og ekspertise fra et kompetansemessig A-lag – og ta med oss denne internasjonale spisskompetansen og «best practice» inn i norske prosjekter, fortsetter hun.
Bruken av Building Information Modeling (BIM) og digital tvilling – en digital representasjon som sørger for en overføring av data mellom det virtuelle og det fysiske objektet – står sentralt i digitaliseringen av bransjen og i Atkins arbeid.
– Det handler om å redusere kostnader knyttet til bygging og vedlikehold, øke produktiviteten og sikkerheten og optimalisere både ytelse og bærekraft i prosjektene. Gjennom å tenke etter en modell av et data-økosystem, fremfor i siloer, knytter vi menneskelig ekspertise, data og teknologi sammen. Den digitale utviklingen går hurtig, men både vi i Atkins og bransjen har så vidt kommet i gang, avslutter Mona Stryken.

Atkins bruker digitale tvillinger gjennom skybaserte tjenester.